Президент може ветувати закон про ВККС через колізію з правками — Разумков

Президент може ветувати закон про ВККС через колізію з правками — Разумков

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський може ветувати закон, який передбачає перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з вирішальною роллю міжнародних експертів, через колізію з правками.

Таку думку висловив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

"Зараз у законі ми маємо колізію. Дві норми (проголосовані правки – ред.) можна абсолютно по-різному трактувати: або збільшення ролі міжнародних експертів, або зменшення. Згідно з чинним регламентом Верховної Ради та Конституцією на рівні парламенту виправити вже ухвалений закон неможливо, тому є велика ймовірність, що Президент заветує його через це технічне питання і він буде повернутий з вето Президента у Верховну Раду", – сказав спікер.

Читайте також: США і Євросоюз нагадали Україні про роль міжнародних експертів при обранні керівника САП

Він також зазначив, що в разі, якщо Президент ветує Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (№3711-Д), наступного пленарного тижня парламент зможе його розглянути та "усунути ці суперечності".

Як повідомляв Укрінформ, на пленарному засіданні 2 липня Верховна Рада розблокувала підписання Закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (№3711-Д), відхиливши дві постанови про його скасування. Парламент ухвалив відповідний законодавчий акт 29 червня 2021 року.

Читайте також: Зеленський чекає, щоб підписати закони проти «суддівської мафії» та брехні в деклараціях

Документ, зокрема, передбачає, що перший склад конкурсної комісії з відбору членів ВККС розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

Читайте також: Штати та ЄС вітають закон про відновлення роботи ВККС: на черзі - Вища рада правосуддя

Рішення першого складу конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менш ніж чотири її члени, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

У разі однакової кількості голосів "за" і "проти" голоси трьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-