Справу Гладковського скерували до ВАКС для розгляду по суті

Справу колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Олега Гладковського скерували до Вищого антикорупційного суду (ВАКС)

Журналіст відділу новин
Справу Гладковського скерували до ВАКС д…
Фото: Рixabay

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)

"Прокурорами САП за матеріалами досудового розслідування детективів НАБУ скеровано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього першого заступника секретаря РНБО, екс-заступника міністра оборони та директора департаменту Міністерства оборони у завданні збитків державі на загальну суму 17,44 млн грн", – йдеться у повідомленні.

Що відомо про справу Гладковського

У межах досудового розслідування було встановлено, що екс-посадовець РНБО Олег Гладковський використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, в якій він та його близькі особи мають частку власності, а саме — ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс". 
 
Так, він забезпечив невиключення з державного оборонного замовлення (попри невідповідність передбаченим урядом умовам) та подальшу закупівлю коштом державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) у дочірнього підприємства "Автоскладальний завод №2", яке входить до складу ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс".

Водночас заступник міністра оборони та директор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони організували закупівлю цих вантажівок у межах державного оборонного замовлення.

Не зважаючи на те, що автівки не відповідали вимогам уряду щодо рівня локалізації (обсягу робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника), який мав становити не менше 60%, натомість становив лише 10%, компанія все одно отримала замовлення.

Компанія погодилась довести рівень локалізації до 20% до кінця 2017 року і до 30% впродовж трьох наступних років. Однак умови ці так і не виконала, незаконно переклавши витрати зі збільшення рівня локалізації на бюджет.

Крім того, з’ясувалося, що договір між Міністерством оборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату, а також фіксування ціни товарів.

Однак всупереч цій умові, ціна за товари була збільшена і відповідальні за проведення закупівлі посадовці департаменту Міноборони її погодили, попередньо узгодивши це питання з заступником міністра оборони. 

Як наслідок, фірмі незаконно переплатили 17,44 млн грн.

У жовтні 2019 року було повідомлено про підозру колишньому першому заступнику секретаря РНБО.

У квітні 2020 року – екс-заступнику міністра оборони та директору департаменту Міністерства оборони.

Вказаним особам було інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

З червня 2020 року тривало ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування.

Станом на сьогодні досудове розслідування у справі завершене, а обвинувальний акт було скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Гладковський судитиметься з НАБУ. Він звинувачує Бюро у, зокрема, переслідуванні його родини.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme