Які складнощі можуть виникнути в Україні у зв'язку з відкриттям ринку землі? Ситуацію в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» коментує політичний експерт Віталій Романченко.

«Нещодавно міністр аграрної політики Лещенко сказав, що він не може по документах знайти велику частину державних земель. Як потрібно було б діяти за логікою? Перш ніж відкривати ринок землі, потрібно розібратися, яка земля у нас є. Що ми продаємо, хто покупець? Ось Арахамія заявив, що ринок землі розрахований на дрібного фермера. Тоді питання: дрібний фермер сьогодні може купити цю землю? В Україні, на відміну, наприклад, від Польщі, ні дотацій, ні нормальної системи кредитування. Нам є де зберігати врожай, чи ми відразу штовхаємо його за кордон за низькою ціною? А перероблення сільгосппродукції у нас немає», - стверджує гість програми.

Для ілюстрації цієї думки він послався на наочний приклад.

«Україна – один з головних постачальників зерна до Європи, проте борошно ми купуємо. А головний постачальник борошна в Європу – це Туреччина, хоча я ніколи не бачив, щоб там були великі поля пшениці. Тобто Туреччина дешево купує зерно, переробляє його на борошно, і продає його в сорок разів дорожче. Причому тут зовсім не потрібні якісь високі технології», - зазначає Віталій Романченко.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, розглядалися плюси та мінуси відкриття ринку землі.

Також президент Володимир Зеленський радив українцям поки не продавати землю.