Цьогоріч Яні Червоній, з позивним “Дика Відьма”, мало виповнитися 42 роки, а Антону Безверхньому , з позивним “Пітбуль” було б цього року 27 років. Якби не війна, можливо ці обидвоє ніколи б навіть мимохідь не зустрілися у великому Харкові, але, їхнє вічне кохання запалало зорями на небі.

Зараз про них лише згадки мерехтять: “Десь на Луганщині виходили на бойове чергування “Відьма” та “Пітбуль”. Вона – волонтерка, згодом – досвідчена кулеметниця. Він – несамовитий гранатометник”, передає ukrainianpeople.

Вкрадені свята

Фото: ukrainianpeople
Фото: ukrainianpeople

"Згадую новорічні клопоти років 4 тому. Як я обожнювала ці дні! Нове вбрання, красива шпилька для волосся, а ще панчохи. Боже, як я обожнювала панчохи. Бігати по магазинах у пошуках подарунків рідним, купувати сніжинки і нові іграшки…. 2014 я зустріла біля ТБ вже з якоюсь тривогою, 2015 – найважливіше: вісті з фронту, 2016 – немає взагалі настрою. Сьогодні один убитий, до Нового Року ще 4 дні, на душі тільки тривога. У мене вкрали всі свята!”, - говорила Яна Червона.

Вкрадені свята “Відьма” постійно намагалася повернути. Якось вона приїхала на передок, одягнувшись Снігуронькою. Волонтером “Відьма” була більше 2-х років. Замість того, щоб страждати на тлі кровопролиття, Яна, яка називала себе “невиправним оптимістом”, постійно діяла, не втрачаючи почуття гумору. Згодом Яна склала присягу і стала вважати саме День Захисника України святом власного життя: “Це наш день. І це наша Україна!”.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Фото: ukrainianpeople
Фото: ukrainianpeople

На жаль, Різдво 2016-го знов було сумним – воєнна зима вкотре покрила землю саваном. 25 грудня Яна написала:

“Останній тиждень виявився дуже важким для моїх хлопців. П’ять загиблих друзів. Поранені і контужений у госпіталі. Немає можливості навіть попрощатися із загиблими, на душі кривава рана. Кола від сліз під очима за балаклавою не сховаєш. Але поруч інші, що заступили на їхнє місце. І готовність знову дати по зубах “непроханим гостям”.

Вірне серце

Фото: ukrainianpeople
Фото: ukrainianpeople

З Антоном Відьма познайомилася у військкоматі:

“Увага! З понеділка ви зможете мене зустріти в обласному військкоматі Харкова. Чекаю там найсміливіших і найкрасивіших чоловіків нашого міста. Ви точно такий? Тоді Вам до мене. Я не обіцяю вам легкого життя. Армія – це праця і праця нелегка. Сподіваюся, це ж Вас не лякає?”.

Вже на початку липня 2018 року Антон вступив на військову службу за контрактом. “Пітбуль”, який закінчив ліцей “Правоохоронець” за фахом “правознавець”, був кремезним хлопцем з двома татуюваннями на грудях у вигляді собак відповідної породи.

"Як тільки зустрічаєш чоловіка своєї мрії, так він обов’язково або на півголови нижче або на півжиття молодше. Фух! Нехай вже на півжиття буде молодше, – пізніше жартома повідомила Яна.

Фото: ukrainianpeople
Фото: ukrainianpeople

“Відьма”, даруючи кожному побратиму свою любов і повагу, демонструвала до Антона трохи інше ставлення:

У листопаді 2018-го Антон написав: “Шоста ранку. Бойова машина піхоти, я весь в броні і з автоматом. Сидимо в десанті серед поля, зустріли вже світанок, прокинувся під крики: “Чорт, як холодно! Будите Пітбуля!”. Ось це, мої милі, романтика, а не вся ця ваша ваніль”.

Остання весна. Янчин городик

Фото: ukrainianpeople
Фото: ukrainianpeople

" Вирішила якось квіточки біля опорного пункту посадити. А для улюбленого комбата укропчик посію, як він і просив. Не знаю, що на мене найшло, але перша грядка майже готова. Залишилося землею укрити. Моя мама б здивувалася. У дитинстві мене під загрозою “ніякої дискотеки, поки не просапаєш від сюди і до туди” не могли вигнати на город. Може вік – як сміються мої хлопці".

Герої не вмирають

Любов і смерть, кохання та загибель – вічні акорди, що хвилюють людство. Яна і Антон, що загинули навесні 2019-го року, заслуговують на те, щоб про них складали пісні та знімали фільми, вони заслуговують на те, щоб про них ніколи не забували.

Фото: ukrainianpeople
Фото: ukrainianpeople

Фото: ukrainianpeople
Фото: ukrainianpeople

“Зараз народжується Україна, а пологів без крові не буває”, – мужньо казала Яна.

Нагадаємо, людина-оркестр: 22-річний герой з позивним "Музикант" проміняв "Голос країни" на кулемет. Хлопець розповів про плани на майбутнє

Як повідомляв портал "Знай.ua", на Донбасі воїн ЗСУ помер після обстрілу: путінські окупанти не соромляться порушувати з самого ранку. Ранкове зведення щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил станом на 7.00 26 червня 2021 року

Також "Знай.ua" писав, бойовий медик з позивним "Хімік" знайшов своє покликання на передовій: "Для нас зайві почуття - це розкіш". У майбутньому "Хімік" планує стати реабілітологом для військових