$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Лукашенко доручив повністю перекрити кордон з Україною

Лукашенко доручив повністю перекрити кордон з Україною Лукашенко звинуватив Німеччину, Україну, США, Польщу й Литву у створенні "неактивних терористичних осередків"
Фото: president.gov.by

Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, доручив прикордонним військам повністю перекрити кордон з Україною. Про це він сказав 2 липня на зборах на честь Дня незалежності країни. Стенограму його виступу опублікувала пресслужба президента Білорусі.

"Величезна кількість зброї надходить з України в Білорусь. Тому я доручив прикордонним військам повністю перекрити кордон з Україною", – сказав Лукашенко.

Крім цього, він звинуватив Німеччину, Україну, США, Польщу й Литву у створенні "неактивних терористичних осередків або загонів самооборони".

"Мета цих осередків – насильницька зміна влади в день ікс. Вони самі поки не знають, що це за день ікс: до нього треба підвести наш народ", – зазначив Лукашенко.

За даними агентства БЕЛТА, Лукашенко заявив, що нещодавно ці сили намагалися знищити велику кількість лісозаготівельної техніки в лісгоспах. За словами Лукашенка, "загони самооборони" намагалися підірвати вузол зв'язку військово-морського флоту Росії в місті Вілейка.

Лукашенко після закінчення заходу обіцяв за лінією контррозвідки висунути претензії "не якомусь міністру закордонних справ Німеччини Гайко Маасу, а самій канцлерці й декому з керівництва Німеччини".

Білорусь має з Україною кордон протяжністю майже 1,1 тис. км. На кордоні розміщено 12 пунктів пропуску, ідеться в інформації на сайті Держприкордонкомітету Білорусі.

Україна з 26 травня вирішила припинити авіасполучення з Білоруссю. Це сталося після того, як білоруські спецслужби зняли з літака одного із засновників білоруського опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу.

Контекст

Від керівництва Білорусі часто лунають звинувачення на адресу України щодо підготовки терактів і ввезення зброї. 21 березня голова КДБ Білорусі Іван Тертель заявив, що його відомство зверталося до Офісу генпрокурора України у зв'язку з терактами, які нібито планували в Білорусі з українською допомогою, але його запити проігнорували. Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко назвав слова голови КДБ Білорусі "повною нісенітницею".

У листопаді 2020 року Лукашенко говорив, що проти країни працюють американські спецслужби із "центрами в Києві та Варшаві". Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба на це відреагував фейспалмом.

У грудні Лукашенко заявив, що в Білорусь з України "везли тоннами зброю" для здійснення терактів. Ніколенко тоді сказав, що мантра про "зброю з України" чітко вписується в політику Лукашенка із залякування білоруського народу.