22:16, 02 Липня 2021

На Волині оберуть п’ять громад для впровадження цифрових технологій

Цього літа Програма EGAP обере п’ять громад Волинської області для впровадження цифрових технологій.

Це стало відомо під час брифінгу, що відбувся 2 липня у Волинській ОДА за участю заступниці голови облдержадміністрації Вікторії Левчук та координатора із цифровізації регіонів Програми EGAP Сергія Гунька, йдеться на веб-сайті Волинської ОДА.

«Цифрова трансформація громадам потрібна для того, щоб громадяни мали зручні та доступні послуги. Саме над цим працює Міністерство цифрової трансформації України та Волинська обласна державна адміністрація зокрема. У нас є два завдання: перше – послуги  та сервіси громад мають бути зручні та швидкі, друге – допомогти, щоби управління громадою було ефективне, а рішення приймалися на основі якісних даних. Тому ми вирішили залучити до партнерства людей, що є експертами у даній галузі. Приємно, що програма EGAP активно співпрацює у цьому напрямі та допомагає нашим громадам», – зазначила Вікторія Левчук.

Так, цього літа Програма EGAP обере 5 громад Волинської області для впровадження цифрових технологій. Обрані громади отримають методичну та практичну допомогу у впровадженні цифрових інструментів, призначених для підвищення доступності послуг та розвитку електронної демократії.

Співпраця зокрема відбуватиметься за такими напрямками:

— розробка цифрових стратегій та планів їх реалізації

— поширення інструментів задля ефективної взаємодії місцевої влади та громадян (чат-бот СВОЇ, конструктор сайтів)

— впровадження інструментів електронної демократії (місцеві петиції, Відкрите місто, консультації із громадськістю та громадський бюджет)

— запуск електронних щоденників та журналів у школах

— проведення навчання для підвищення цифрової грамотності працівників органів місцевого самоврядування

— впровадження інструментів для удосконалення роботи ЦНАП, зокрема електронних кол-центрів, «мобільних валіз» для надання публічних послуг маломобільним групам, системи електронної черги тощо

— експертна підтримка цифрової трансформації — від використання систем електронної взаємодії до надання публічних послуг.

Своєю чергою координатор із цифровізації регіонів Програми EGAP Сергій Гунько повідомив, що програма EGAP працює у 5-ти областях України: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Луганська та Одеська області. У кожній із цих областей оголошений конкурс для громад щодо впровадження цифрових технологій.

«Шукаємо громади для того, щоби збільшити кількість наших пілотних громад. За результатами цього конкурсу у кожній області оберемо 5 громад. За останні два роки напрацювали величезний досвід співпраці із пілотними громадами. Спільно із Міністерством цифрової трансформації, які є головним реципієнтом міжнародної технічної допомоги нашої програми ми напрацювали алгоритм цифрової трансформації громади. І найважливіше, що ми можемо дати сьогодні громаді – це розуміння того, як треба рухатися і що зробити, щоби цифровізація приносила реальну користь та була вигідною економічно», – поінформував Сергій Гунько

Відтак, Вікторія Левчук закликала громади долучатися до цього конкурсу і чим швидше заповнити анкету.

Для участі у конкурсі громадам необхідно надіслати відповідну заяву до 3 серпня. Докладніше про конкурс тут.

Довідково: Програма EGAP виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією. Програма активно співпрацює з Волинською ОДА та громадами з 2015 року. За підтримки Програми EGAP впроваджено регіональний портал державних послуг, єдину систему електронного документообігу та ряд пілотних проектів у територіальних громадах. У 2020 році за результатами відкритого конкурсу пілотними громадами EGAP було обрано Вишнівську та Зимнівську територіальні громади, цього року до них доєднаються ще 5 територіальних громад Волині.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: