Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

МЗС закликає українців негайно покинути Афганістан: їх там нині не більше як 100, але по допомогу поки не звертались

Міністерство закордонних справ України закликає українців відмовитися від поїздок в Афганістан через ескалацію конфлікту в країні. А тим, хто вже там, негайно покинути країну «до стабілізації безпекової ситуації».

Про таке у МЗС повідомили 12 серпня.

На брифінгу 13 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що в Афганістані наразі перебувають від 50 до 100 громадян України і поки що вони не зверталися з проханням допомогти їм покинути країну.

«Захист українських громадян за кордоном є пріоритетом… Ми вже почали відпрацьовувати шляхи евакуації з Афганістану, якщо надійдуть такі звернення», — каже Кулеба.

У разі загрози життю або здоров’ю, виникнення інших обставин дипломати просять невідкладно звертатися до посольства України в Республіці Таджикистан, до зони відповідальності якого належить Афганістан, за телефоном +992 900006520 або на електронну пошту [email protected].

Також працює цілодобова «гаряча лінія» МЗС України: +38 044 238-16-57 та електронна пошта [email protected].

Що відбувається в Афганістані?

З травня 2021 року в Афганістані тривають активні воєнні дії. Вони почалися після оголошення США про виведення військ із Афганістану, де ті перебували протягом понад 20 років: спершу — для стримування «Талібану» й боротьби з терористами, які здійснили напади на США, потім — для укріплення безпеки країни.

Але уряд Афганістану побоюється (і, як видно з останніх подій, небезпідставно), що відсутність американських військ у країні розв'яже руки «Талібану» й призведе до поступового захоплення країни бойовиками. Водночас США не раз запевняли, що продовжать підтримувати афганські війська матеріально й фінансово.

За  оцінками джерел Євросоюзу, зараз «Талібан» контролює десь 65% території Афганістану (самі таліби говорили про 85%). Напередодні, 12 серпня, угруповання заявило про захоплення міст Кандагар і Герат — другого і третього найбільших населених пунктів Афганістану. Розвідка США припускає, що протягом 90 днів таліби можуть захопити афганську столицю Кабул.