Білорусь отримає від МВФ майже $1 млрд

Білорусь отримає від МВФ майже $1 млрд

Для Білорусі передбачається $910 млн зі спеціального пакета у $650 млрд для підтримки країн на тлі пандемії

Білорусь отримає від МВФ майже $1 млрд
фото www.flickr.com/photos/40330688@N07/37722580514/

Авторитарний режим в Білорусі, що знаходиться під тиском санкцій США і ЄС, отримає майже $1 млрд допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ), пише Bloomberg. Це відбувається попри те, що країна перебуває під міжнародним тиском і санкціями США, Канади, ЄС і Великобританії.

Приклад Білорусі показує, як деякі авторитарні режими, що протистоять Сполученим Штатам, користуються створенням рекордних спеціальних прав запозичення (Special Drawing Rights) на суму $650 млрд, розділених між країнами-членами МВФ майже пропорційно розміру їх економіки. Для Мінська з цього пакету передбачається 910 млн. Кошти країні отримає 23 серпня.

«Отримання грошей від МВФ для білоруської влади схоже на манну небесну», – сказав Дмитро Крук, старший науковий співробітник Білоруського центру економічних досліджень в Мінську.

Деякі антидемократичні режими, наприклад, у Венесуелі і М'янмі, не мають змоги отримати таке фінансування від МВФ, скільки їх влада не має широкого визнання в фонді.

Білорусь знаходиться в компанії таких країн, як Китай, Росія і Іран. Центральний банк Китаю має отримати приблизно $42 млрд, Іран – $18 млрд, Іран – $5 мільярдів активів МВФ, попри критику з боку адміністрації Байдена і різні санкції.

Ця динаміка викликала критику введення SDR деякими республіканцями в Конгресі. Представник штату Арканзас Френсіс Хілл висловила свою незгоду, назвавши це «подарунком багатим країнам і режимам ізгоїв». Прихильники виділення резервів лобіювали їх випуск, щоб допомогти задовольнити довгострокову глобальну потребу в коштах і дозволити країнам виділяти ресурси на боротьбу з пандемією.

За словами Крука, в Білорусі фінансова система стає все більш нестабільною через наслідки пандемії і західних санкцій. Розподіл SDR може допомогти знизити ризики, вивільнити ресурси для врегулювання потенційних надзвичайних ситуацій та дати Білорусі більше гнучкості в переговорах з Росією.

Нагадаємо: згідно з квотами, Україна отримає від МВФ $2,7 млрд з $650 млрд. Цю суму країна отримає поза програмою stand by, без будь-яких зустрічних зобов'язань.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло