Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Вчені відкрили новий вид невеликих мавп, що живуть у лісах Амазонії

Ігрунка M. schneider
Ігрунка M. schneiderNature

Науковці відкрили новий вид ігрунок (мініатюрні мавпи), що живуть у тропічних лісах Амазонії у Бразилії. Раніше вчені вважали, що тварина належить до іншого виду.

Відповідне дослідження опублікували у Nature.

Новий вид ігрунок роду Mico назвали M. schneider — на честь професора-приматолога Гораціо Шнайдера. Раніше цих тварин зараховували до виду M. emiliae.

Науковці здійснили декілька експедицій у ліси Амазонії та виявили, що деякі ігрунки відрізняються від інших забарвленням шерсті. Спина у них світло-сіра, а нижня частина тіла й лапи мають помаранчевий відтінок. Також ці ігрунки відрізняються від інших генетично.

Ігрунка M. schneider (крайня зліва)
Ігрунка M. schneider (крайня зліва)

Науковці не зазначають, чи перебувають ці ігрунки під загрозою вимирання. Однак вони проживають в регіоні, де упродовж останніх 30 років швидко зникають ліси.

Наразі вчені вивчають кількість нового виду ігрунок та згодом у разі потреби запропонують, як їх захищати.

Ліси Амазонії зникають через масштабне вирубування, підпали людей для звільнення територій для своїх цілей. Водночас регіон є важливою складовою природної системи регулювання клімату ( поглинаючи  понад 15% вуглекислого газу в атмосфері), а з іншого боку — глобальне потепління впливає і на саму Амазонію.

Від вирубувань лісів страждають не лише тварини, а також приблизно мільйон людей, які є представники корінних народів.