Боррель скликав відеоконференцію міністрів закордонних справ ЄС щодо Афганістану

Афганістан стоїть на роздоріжжі через захоплення влади талібами
Боррель скликав відеоконференцію міністрів закордонних справ ЄС щодо Афганістану
Євросоюз (Фото: pexels)
16 Серпня 2021, 16:25
читать на русском

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вирішив скликати позачергову відеоконференцію міністрів закордонних справ ЄС для першої оцінки ситуації, яка сталася в Афганістані через захоплення влади талібами. 

Про це Боррель заявив у своєму твіттері.

Після останніх подій у Афганістані та активних контактів із партнерами протягом останніх днів і годин я вирішив скликати позачергову відеоконференцію міністрів закордонних справ ЄС завтра вдень для першої оцінки ситуації, - зазначається у твітері.

Як написав Боррель, Афганістан стоїть на роздоріжжі. Безпека та добробут її громадян, а також міжнародна безпека перебувають під загрозою.

Нагадаємо, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. З Афганістану українським літаком всього вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію. Проте досі в Афганістані перебуває близько 50 громадян України. 

Контекст: Ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Читайте також