Стало відомо, які COVID-вакцини можна змішувати та за яких умов

Які COVID-вакцини можна змішувати та за яких умов - Ігор Кузін дав відповідь

Головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, що Міністерство охорони здоров’я дозволило змішування вакцин проти COVID-19. Однак робити це можна лише за деяких умов.

Про це він розповів в інтерв’ю “Укрінформу”.

Читайте також:

Читайте також: Статистика коронавірусу в Україні на 16 серпня

Коли та які вакцини можна змішувати?

"Зараз вже виданий відповідний наказ МОЗ, яким дозволяється два типи поєднання вакцини. Перше - це м-РНК вакцина на м-РНК, це Pfizer/Мoderna на Мoderna/ Pfizer. Вони можуть бути змішані”, - зазначив Кузін.

Крім того, за словами санлікаря, друге щеплення м-РНК-вакциною можна робити, якщо перша доза була отримана препаратом AstraZeneca. Однак він підкреслив, що рішення про змішування препаратів може приймати лише лікар і лише у двох випадках, а саме:

  • коли на ведення першої вакцини пацієнт відреагував нестандартно і була зафіксована несприятлива подія після імунізації. У такому випадку лікар видає відповідний медичний висновок, що друга доза має бути введена альтернативна. Цей медичний висновок є підставою, щоб була зроблена заміна вакцини під час другого введення;
  • коли людина отримала першу дозу за кордоном, повернулася в країну, і в країні немає такої ж вакцини. Наприклад, вакцина Мoderna, якої у нас 2 млн доз. Якщо через 3-4 місяці, людина, яка отримала першу дозу за кордоном і саме Мoderna, повернулася в Україну, а у нас немає такої вакцини, то їй може бути введена вакцина Pfizer.

Останні новини про вакцини та вакцинацію проти коронавірусу:

  • Вчені Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США провели дослідження, згідно якому встановили, що вакцина Spikevax від компанії Moderna захищає від нових COVID-штамів щонайменше протягом півроку.
  • Керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік розповів, коли у застосунку “Дія” з’являться COVID-сертифікати.

Більше оперативних новин шукайте в Telegram і Viber Новини.LIVE.