19:32 16.08.2021

Літак, який евакуюватиме громадян України з Афганістану, поки не може вилетіти з країни - Кулеба

3 хв читати
Літак, який евакуюватиме громадян України з Афганістану, поки не може вилетіти з країни - Кулеба

Український літак, який евакуюватиме громадян України, поки що не може вилетіти з Афганістану, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Наразі у нас на порядку денному питання завершення евакуації наших громадян, які хочуть повернутися. Друге. Ми будемо готові брати на вільні місця громадян іноземних держав, зокрема громадян Афганістану, як ми це вже зробили під час цього нічного рейсу. Але нині найбільша проблема в тому, що у нас є борт, який там розміщується і не може вилетіти. Він, теоретично, в якийсь момент зможе полетіти, але чи зможе туди новий український літак прибути - це поки що запитання без відповіді, й відповідь на це запитання залежатиме від стабілізації ситуації в Афганістані", - сказав Кулеба журналістам у Києві в понеділок.

За його словами, наразі десь 50 людей заявили про своє бажання бути евакуйованими.

Міністр також закликав українців в Афганістані звернутися до посольств України в Таджикистані й Пакистані та заявити про своє бажання евакуюватися з країни.

"До речі, деякі ЗМІ поширюють інформацію, що МЗС комусь не пропонує евакуацію в Афганістані. Це абсолютна маніпуляція, тому що ми з самого початку, ще минулого тижня публічно за всіма каналами прокомунікували. Ми не знаємо, де перебувають конкретно громадяни в Афганістані, тому що вони про себе не заявляли. Заявіть про себе, зверніться до посольства України в Таджикистані, до посольства України в Пакистані, заявіть, де ви і ми знатимемо про вас й опікуватимемося вашою евакуацією. Тому немає жодного такого випадку, щоб ми відмовилися і не запропонували комусь евакуюватися. Але нині ситуація в аеропорту Кабулу критична і поки що літак вилетіти не може", - пояснив він.

Окрім того, Кулеба зазначив, що МЗС України поставить питання про те, яку владу представляє нинішнє посольство Афганістану в Україні, і залежно від відповіді на це запитання вирішуватиме свою подальшу позицію.

"(Посольство Афганістану в Україні - ІФ) працює. Але, безумовно, ми поставимо питання про те, кого саме представляє нинішнє посольство Афганістану в Україні, яку владу, і залежно від відповіді на це запитання вирішуватимемо свою подальшу позицію", - наголосив глава МЗС України.

Як повідомлялося, 15 серпня таліби оточили Кабул - останнє велике місто країни, що залишалося під контролем влади Афганістану. Ближче до вечора того самого дня бойовики увійшли до афганської столиці і взяли її під контроль. Президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну і після нетривалого перебування в Душанбе вилетів до Оману.

Після заняття президентської резиденції в "Талібані" заявили, що звільнили Афганістан і вважають свою війну завершеною. Водночас США та інші західні країни здійснюють евакуацію співгромадян з Афганістану.

Пізніше український літак, який був в Афганістані, евакуював із Кабулу вісьмох громадян України, а також вивіз ще 71 людину, зокрема громадян Нідерландів, Хорватії, Білорусі, Афганістану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА