Україна висловила протест через вирок російського суду чотирьом кримським татарам

Україна висловила протест через вирок російського суду чотирьом кримським татарам

Укрінформ
МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку із неправомірним рішенням Південного окружного військового суду РФ від 16 серпня про засудження чотирьох громадян України Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова та Ельдара Кантімірова у справі «Алуштинської групи Хізб ут-Тахрір».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що усі зазначені громадяни України були незаконно затримані 10 червня 2019 року ФСБ РФ на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, звинувачені за ч.1 ст.205.5 УК РФ «Організація діяльності терористичної організації» та ч.1 ст.30 і ст.278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»).

Читайте також: Біля суду в Ростові 150 активістів провели акцію на підтримку засуджених кримських татар

«Згодом у порушення норм міжнародного права вони були незаконно переміщені на територію Російської Федерації до м. Ростов-на-Дону. Досудове слідство та судовий процес, вже традиційно, відбувались з численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих стороною захисту доказів про повну непричетність згаданих громадян України до інкримінованих діянь», - йдеться у повідомленні.

У МЗС зазначили, що сьогоднішнє оголошення судового вироку щодо позбавлення волі Р.Нагаєва до 13 років, Л. Халілова - до 18 років, Р.Месутова - до 18 років, Е.Кантімірова - до 12 років є черговим доказом системних політичних репресій РФ, спрямованих проти представників кримськотатарського народу з метою залякування та придушення будь-яких нелояльних громадянських рухів та ініціатив на тимчасово окупованому півострові Крим.

У зовнішньополітичному відомстві заявили, що РФ має скасувати рішення суду та негайно звільнити усіх незаконно утримуваних нею громадян України.

Читайте також: Російський суд продовжив арешт кримчанину Муратову на три місяці - омбудсмен

МЗС України закликає міжнародне співтовариство відреагувати на таке ганебне рішення держави-окупанта, категорично засудити застосування РФ неправомірної практики судових переслідувань інакодумства та зловживання антитерористичним законодавством, вимагати від РФ припинення порушень норм міжнародного гуманітарного права і прав людини на тимчасово окупованих нею територіях України, продовжити активну діяльність на захист прав та свобод мешканців Кримського півострова, зокрема, у межах ініційованого Україною нового міжнародного формату - "Кримська платформа", та посилити тиск на РФ, включаючи санкційний.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня 2019 року чотирьох кримських татар затримали після обшуків за місцями їхнього проживання і з того часу вони перебувають в ув'язненні. Всіх їх звинувачують у приналежності до ісламської політичної партії, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Читайте також: У журналіста Єсипенка після тортур погіршилося здоров'я - проблеми з тиском і зором

Руслан Нагаєв займався підприємницькою діяльністю в Алушті, Ленур Халілов був очільником і засновником мусульманської громади «Алушта», а Руслан Месут працював у ній охоронцем. Ельдар Кантеміров закінчив Київський Ісламський університет, знавець арабської мови.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включно з фігурантами даної кримінальної справи.

Читайте також: Серед порушень прав людини в окупованому Криму - ШІЗО за молитву і штраф за пікет

23 вересня 2020 року правозахисний центр «Меморіал» визнав фігурантів алуштинської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Кантемірова, Месутова, Нагаєва і Халілова політичними в'язнями та поставив вимогу негайно їх звільнити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-