Кліматичні реформи: як заява Японії вплине на ринок викопного палива Австралії

Кліматичні реформи: як заява Японії вплине на ринок викопного палива Австралії

І як має діяти цей основний постачальник СПГ для Японії

Кліматичні реформи: як заява Японії вплине на ринок викопного палива Австралії
Фото: pixabay

Новий звіт Міжурядової групи ООН з питань клімату не залишає сумнівів в тому, що люди відповідальні за глобальне потепління. Кліматичні загрози стають дедалі очевиднішими, тож потреба в прискореному енергопереході очевидна та актуальна на всіх континентах. Mind пропонує дізнатися з матеріалу The Guardian, як заяви Японії про бажання суттєво зменшити викиди і швидше переходити на відновлювальні джерела енергії вплинуть на Австралію, яка є одним із найбільших постачальників Японії скрапленого природного газу. 

Матеріал підготовлений у партнерстві з бюро перекладів «Профпереклад».

Обіцянка Японії припинити постачання електроенергії з використанням газу та вугілля набагато швидше, ніж планувалося раніше, викликала занепокоєння, що Австралії потрібно прискорити перехід від експорту викопного палива.

У проєкті перегляду «енергетичної суміші», оприлюдненому японськими чиновниками, йдеться про те, що країна з найбільшим для Австралії ринком збуту скрапленого природного газу (СПГ) і енергетичного вугілля збирається скоротити майже наполовину виробництво електроенергії з використанням газу та зменшити вугільну потужність більш ніж на третину до 2030 року.

План, розроблений, щоб допомогти країні прискорити скорочення викидів до 2030 року, вимагатиме відновлюваної енергії для забезпечення до 38% виробництва. Вугілля, СПГ та ядерна енергія даватимуть приблизно по 20%.

Хоча відхід від вугілля широко прогнозований, очікуване падіння японської електроенергії з використанням газу суперечить заявам австралійського уряду та 36-мільярдної (у доларах США) індустрії експорту СПГ, що нібито їх продукція витіснить вугілля та сприятиме зменшенню глобальних викидів.

Чи дійсно Японія зможе досягти поставленої мети?

Ллевелін Г‘юз (Llewelyn Hughes), доцент Кроуфордської школи державної політики Австралійського національного університету, зазначив, що заява Японії – «серйозна справа» для Австралії та відповідає меті країни – мати 45 ГВт морської потужності вітрової енергії, що майже збігається з поточною потужністю австралійської електромережі, до 2040 року.

За його словами, окремі фахівці вважають, що Японії буде складно досягти переглянутої мети, але зобов’язання демонструє: країна рухається до використання меншої кількості викопного палива. «Це свідчить про довгострокове зниження використання вугілля та газу», – додав Г‘юз.

Протягом минулого року прем’єр-міністр Японії Йошіхіде Суга встановив національні цільові показники нульового рівня викидів до 2050 року та скорочення на 46% до 2030 року порівняно з рівнем 2013-го. Раніше мета на 2030 рік – скорочення на 26%.

Виконавча директорка Групи інвесторів зі зміни клімату Ребекка Мікула-Райт (Rebecca Mikula-Wright) заявила, що проєкт «енергетичної суміші» – «явний сигнал про намір країни прискорити декарбонізацію». Інші великі клієнти Австралії в Азії – Китай та Південна Корея – також рухаються в напрямі нульового рівню викидів і збираються скоротити попит протягом найближчого десятиліття, сказала вона.

«Для збереження конкурентоспроможності на світових експортних ринках Австралії потрібно швидко запровадити правильну кліматичну політику й інвестиційні сигнали, які допоможуть гарантувати, що ми виробляємо екологічно чисту енергію та інші продукти, яких наші найбільші торгові партнери потребуватимуть все більше», – зазначила жінка.

Як заяви Японії вплинуть на ринок газу?

Група лобістів нафти та газу в країні, Австралійська асоціація з видобутку та розвідки нафти, відкинула припущення, що зміни в Японії означитимуть послаблення ролі газу.

Її виконавчий директор Ендрю МакКонвілль (Andrew McConville) сказав, що австралійський СПГ – «важлива частина майбутнього чистішої енергії» та «все ще потрібен Японії для живлення великої виробничої промисловості». За його словами, попит на газ в Азії значно зросте до 2040 року, а також газ із технологіями зв’язування та зберігання вуглецю (CCS) – «шлях до великої промисловості чистого водню».

Газ використовується не лише у виробництві електроенергії, а ще й у промисловості, при опаленні, у кулінарії. Існує думка, що викиди при спалюванні вугілля становлять приблизно половину, але дослідження показали, що, насправді, викиди недооцінені, якщо врахувати витік метану – потужного парникового газу – під час видобутку і транспортування.

У нещодавньому великому звіті МАЕ припускається, що світ не має розробляти нові нафтові або газові родовища чи створювати вугільні установки, якщо існує шанс обмежити глобальне опалення до 1,5 °C вище доіндустріального рівня.

Але прем’єр-міністр Скотт Моррісон (Scott Morrison) нещодавно заявив представникам нафтової галузі та промисловості, що їхня справа «завжди» залишатиметься головним внеском у процвітання Австралії. Він виділив $224 млн на розробку нових родовищ газу в басейні Беталу Північної території. Робітники також підтримують розробку нових запасів газу.

У четвер (22 липня) міністр ресурсів Кейт Пітт (Keith Pitt) заявив, що уряд продовжить «надавати пріоритет розробці нових джерел постачання газу». Він зазначив, що Японія – лише один із замовників Австралії, а попит із боку інших країн Азії збільшується. «Країни, що швидко зростають, зокрема Індія, Китай, В’єтнам, Пакистан, Таїланд і Бангладеш, напевне, купуватимуть більше австралійського СПГ», – додав він.

Чи змінить Австралія обсяги видобутку та викидів?

З 2014 року індустрія експорту газу експоненціально зросла на півночі Західної Австралії та у Квінсленді. Червневе зведення даних з питань ресурсів та енергетики, опубліковане федеральним департаментом промисловості, показало, що за останній рік Японія купила 37,9% австралійського СПГ і 36,5% експорту енергетичного вугілля. Разом це коштувало $22 млрд.

Видобуток і переробка газу спричинили значне зростання промислових викидів в Австралії, що, згідно з урядовими звітами, ефективно «компенсувало» окремі скорочення викидів вуглекислого газу внаслідок надходження сонячної та вітрової енергії в електромережу.

"бюро переводов Профпереклад, бюро перекладів Профпереклад”

Уряд і промисловість виправдовуються, стверджуючи, що австралійський СПГ має потенціал скоротити глобальні викиди приблизно на 170 млн тонн на рік, витісняючи вугілля. Жодна людина ще не надала доказів того, що це насправді відбувається.

За словами лідера федеральних «зелених» Адама Бандта (Adam Bandt), японська заява демонструє: великі партії дають громадам «хибну надію» на те, що вугілля та газ зберігатимуться десятиліттями. Двопартійна політична підтримка відкриття басейну Біталу – «економічне та екологічне божевілля», додав він.

«Настав час подивитися в очі фактам і сказати працівникам у Квінсленді та Новому Південному Уельсі правду. Зараз дні вугілля та газу полічені, нам потрібно підтримати працівників та громади під час переходу», – зазначив Бандт.

Матеріал підготовлений у партнерстві з бюро перекладів «Профпереклад».

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло