Очільник МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв’ю “РБК-Україна” заявив, що Україна вже цього року отримає партію бронебійних систем Javelin. Він уточнив, що її передадуть в межах військової допомоги США.

Як відомо, “Джавелін” – американський переносний протитанковий ракетний комплекс. Призначений для ураження бронетехніки й низьколетких малошвидкісних цілей. Є першим серійним ПТРК третього покоління. Розроблявся з 1986 року. Прийнятий на озброєння армії США у 1996 році, повідомляє Вікіпедія.

“Вище політичне керівництво Сполучених Штатів запевнило президента Володимира Зеленського, що і надалі підтримуватиме український народ і обороноздатність нашої держави. Уже цього року Україна отримає партію бронебійних систем “Джавелін”, – сказав Кулеба.

Проте він не заперечує той факт, що США та Україна зможуть вийти на домовленості й щодо інших видів оборонного летального і нелетального обладнання.

“Зі зрозумілих причин, деталі я розголошувати не можу. Ми очікуємо візит міністра оборони США в Україну”, – додав Кулеба.

Міністр зазначив, що діалог з питань оборони й безпеки продовжуватиметься також і в межах відповідної робочої групи комісії стратегічного партнерства. Президенти домовилися про повне перезавантаження роботи комісії. Збираються відкрити їй друге дихання й наповнити новим змістом.

“Восени разом з моїм колегою державним секретарем Ентоні Блінкеном при проведемо у Вашингтоні чергове засідання комісії. Там ми плануємо ухвалити нову хартію стратегічного партнерства України та США”, – пояснив глава МЗС України.