Учасники Катинського мотопробігу зробили зупинку в Харкові (ФОТО)

Учасники Катинського мотопробігу відвідали Харків

Аліна Гаєвська
Журналіст регіональної редакції Depo.Харків
Учасники Катинського мотопробігу зробили…

Учасники ХХІ Міжнародного Катинського мотопробігу 5 вересня зробили зупинку у Харкові.

У 2021 році до пробігу долучилися 45 мотоциклістів, які планують подолати трасу довжиною 4 тис. км, повідомили Depo.Харків у прес-службі Харківської міськради.

Маршрут традиційно включає місця, пов'язані з Катинською трагедією. Серед українських міст байкери запланували відвідати Одесу, Запоріжжя, Львів, Кам'янець-Подільський.

У Харкові учасників мотопробігу привітав Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Пьотр Стаханчик. Після знайомства польські та харківські мотоциклісти взяли участь у Святій Месі на Меморіалі жертв тоталітаризму.

Учасники Катинського мотопробігу відвідали Харків

Польські та харківські мотоциклісти взяли участь у Святій Месі

Довідка Depo.Харків. У квітні 1940 року поблизу села Катинь у Смоленській області органи НКВС здійснили масові страти польських громадян. Керівництво СРСР до 1990 року заперечувало свою причетність до цих розстрілів. Згідно з офіційною версією, громадяни були розстріляні в Катині в 1941 році німецькими окупаційними військами.

Меморіальний комплекс жертвам тоталітаризму в Харкові був відкритий 17 червня 2000 року. Це був перший Катинський цвинтар. Пізніше польські воєнні меморіали були відкриті в Катині (Смоленська обл.), Мідному (Тверська обл.), Биківні (Київська обл.).

На кладовищі в П'ятихатках перепоховані останки 4 302 військовополонених поляків, з них 493 офіцери – жертви так званого українського Катинського списку. У 60 менших могилах поховані останки 2 746 громадян колишнього СРСР різних національностей, які стали жертвами НКВС у 1937-1938 роках.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme