Українським матерям зараховують до пенсійного стажу час, проведений у декреті. Про всі тонкощі перерахунку виплат розповіли у «Пенсійному кур`єрі» № 35 (953).

Зокрема, українка запитала, чи правомірно їй понизили коефіцієнт стажу під час перерахунку пенсії.

«Вийшла на пенсію 2015 року. А в листопаді 2017-го я дізналася, що жінкам до стажу додається період знаходження у декретній відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Тоді я принесла у Фонд свідоцтво про народження дитини і мені перерахували стаж з урахуванням такої декретної відпустки. У підсумку мій стаж збільшився більш ніж на 2 роки, але при перерахунку пенсії з урахуванням більшого стажу застосували коефіцієнт стажу 1, тоді як 2015 року застосовували коефіцієнт 1,35. Чи правильно, що мені понизили коефіцієнт стажу?», - цікавиться жінка.

Декретна відпустка, скріншот відео
Декретна відпустка, скріншот відео

Їй відповіли, що, відповідно до законодавства, до страхового стажу зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але тільки до досягнення кожною дитиною трирічного віку.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Тим працюючим матерям, які були в декреті до 1 січня 2005 року, стаж зараховується за даними трудової книжки. Непрацюючим — на підставі свідоцтва про народження дитини та документів про те, що до досягнення дитиною трирічного віку мати не працювала.

Проте з 1 січня 2005 року період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу матері за умови, що вона отримувала допомогу на догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Пенсіонери, фото: скріншот з відео
Пенсіонери, фото: скріншот з відео

«Щодо вартості одного року страхового стажу, то, через зміни у законодавстві, з 1 жовтня 2017 року були перераховані всі пенсії, призначені до цієї дати. При цьому перерахунок було проведено із застосуванням нової середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014-й, 2015-й, 2016 роки, та величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%», - пояснюють спеціалісти.

Відповідно, жінці, яка звернулася за поясненнями, на підставі її заяви і наданого свідоцтва про народження дитини перерахунок пенсії 2017 року було проведено з урахуванням величини оцінки одного року страхового стажу у розмірі 1%. Тобто всі розрахунки було проведено у відповідності до чинного законодавства.

Раніше повідомляли, результати дії мовного закону в Україні: 17 попереджень і нуль штрафів.

Як повідомляв Знай.uа, як отримати посилку ще швидше: "Нова пошта" поділилася корисним лайфхаком.

Знай.uа писав, арешт майна та банківських рахунків українців за борги: Мін'юст налякав ноу-хау.