Вчені запропонували, як зменшити викиди вуглецю від концертних турів. Для цього вони вивчали гастролі Massive Attack

Євгенія Луценко, фото
Євгенія Луценко
Науковці розробили рекомендації для артистів та організаторів концертів про те, як музична індустрія може зменшити викиди вуглецю. Зокрема артистам рекомендують відмовитися від приватних літаків і пересуватися потягами.

Про це повідомляє Манчестерський університет, який займався дослідженням, та BBC.

Вчені працювали у співпраці з гуртом Massive Attack, який надав дані про свої тури. Інформацію від гурту збирали для того, щоб сформулювати рекомендації для всієї індустрії для того, щоб стримувати глобальне потепління.

Так, артистам пропонують зменшити кількість поїздок, а також відмовитися від приватних авіарейсів та замінити їх електричним транспортом та поїздами. Крім того, артистів просять використовувати енергоефективні освітлювальне та звукове обладнання.

Рекомендують пропонувати прихильникам їхати на концерт громадським транспортом, а для більшого заохочення — включати проїзд громадським транспортом у вартість квитка.

Концертним майданчикам пропонують використовувати відновлювальну енергію та вживати заходів для зменшення споживання енергії.

Вчені також пропонують утворити незалежний орган, який моніторитиме дотримання рекомендацій у музичній індустрії. Відповідно до задуму, цей орган аналізуватиме, у яких сферах не вдається зменшити вплив на зміни клімату, та пропонуватиме, що з цим робити.

читайте також
Зміни клімату неминучі. Земля нагрівається швидше, ніж вважалось, а можливостей уникнути наслідків меншає — звіт

За оцінками Міжурядової групи з питань зміни клімату при ООН, до середини ХХІ століття середня температура у світі зросте на 1,5 градуса за Цельсієм. Це теоретично допустима норма, перевищення якої призведе до катастрофічних наслідків для природи і неприйнятних змін у різних сферах людського життя. 

Якщо ж темпи зростання викидів, спричинені найбагатшими людьми світу, залишатимуться такими, як зараз, до 2050 року температура зросте ще на 1,5 градуса за Цельсієм — навіть якщо решта світу знизить рівень шкідливих викидів до нуля.



Поділитися: