20:00 05.11.2021

Білорусь 6 листопада може поставити в Україну 115мвт-год електроенергії

2 хв читати
Білорусь 6 листопада може поставити в Україну 115мвт-год електроенергії

Білорусь може 6 листопада поставити Україні 115 МВт-год електроенергії.

Згідно з даними на сайті ENTSO-E, на 6 листопада заброньовано по 5 МВт потужності перетину з Білоруссю на кожну годину доби, крім останньої.

За даними на сайті НЕК "Укренерго", на аукціоні з розподілу потужності міждержавних перетинів для імпорту на 6 листопада 10 МВт викупило ТОВ ЕРУ "Трейдинг", що належить Ярославу Мудрому і Дейлу Перрі, ще 5 МВт – ТОВ "ТЕТ груп" Віталія Бутенка. Всього пропонувалося 15 МВт.

На ринку поки що важко сказати, яка саме компанія може здійснювати імпорт.

Нещодавно створене ТОВ "ТЕТ груп", власником якого є колишній глава "Д. Трейдинг" Віталій Бутенко, провадило активну політику з бронювання потужностей для імпорту на добових аукціонах "Укренерго", проведення яких вона відновила з 1 листопада для періодів постачання на 3 листопада й наступні дати.

У підсумку ТОВ "ТЕТ груп" на добовому аукціоні на 3 листопада викупило 400 МВт потужності на всі години для імпорту електроенергії з Білорусі, на 4 листопада – 500 МВт з 900 МВт, запропонованих НЕК "Укренерго". На 5 листопада 10 МВт з 15 запропонованих викупило ТОВ "ЕРУ Трейдинг", решта 5 МВт залишилися нерозподіленими.

Раніше за підсумками місячного аукціону на листопад 855 МВт потужності для імпорту з Білорусі викупила НАЕК" Енергоатом", ще 15 МВт – ТОВ"Електро Ком'юніті". Але, судячи з усього, "Енергоатом" відмовився від потужності перетину на 3 і 4 листопада, оскільки вони були виставлені на добовий аукціон. Водночас уже на добові аукціони на 5 і 6 листопада виставлялося лише 15 МВт, що дало привід учасникам ринку говорити про те, що "Енергоатом" на ці дні залишив за собою право на раніше заброньовані потужності. В самій компанії це не коментують.

При цьому всі перші п'ять днів листопада імпорт із Білорусі фізично не здійснювався. Також не було зазначено про бронювання потужностей на сайті ENTSO-E за добу до поставок.

Як повідомлялося, голова енергокомітету Верховної Ради Андрій Герус прогнозував, що "ТЕТ груп" може розпочати імпорт із Білорусі з 5 листопада обсягом 400 МВт-год.

Джерела в уряді й на ринку водночас зазначали, що Білорусь не підтверджує "Енергоатому" фізичні обсяги імпорту "через політику".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА