Про це заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Заборона на експорт брухту потрібна вже зараз. Тому що кожен день везуть баржі з металобрухтом на Туреччину і на Придністров'ї йдуть вагони", - сказав Каленков.

Він нагадав, що переробка брухту вітчизняними метпідприємствами дає в 4-5 разів більше надходжень до бюджету, ніж від експортного мита на брухт, якщо він буде вивезений. А брухт вивозиться зараз у величезних обсягах, оскільки експортне мито низьке і його потрібно підвищити. За словами Каленкова, намір уряду підняти мито до 200 євро є прийнятним рішенням, проте приймати його необхідно швидко. Або ж ввести хоча б тимчасову заборону на експорт брухту.

«Як комбінацію рішення ми можемо заборонити експорт брухту хоча б на кілька місяців до березня, на цей важкий сезон, коли взимку ломозаготівля падає, і за цей час прийняти закон про підвищення експортного мита до 200 євро... Потрібно розуміти, що кожен день зволікання – це величезні недонадходження до державного бюджету», - підкреслив Каленков.

Раніше керівник аналітичного центру розвитку ринкової економіки СМD Ukraine Ігор Гужва заявив, що Україна повинна заборонити експорт брухту, якщо планує виконати амбітні плани з декарбонізації, взяті на себе владою.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

У той же час головний аналітик CMK Center Андрій Тарасенко повідомив: ЄС вже планує ввести заборону на експорт брухту для захисту свого виробника, і Україні, на його думку, слід вчинити так само.