$39.22 €42.44
menu closed
menu open
weather +15 Київ

"У Лукашенка є керівник у Москві". Прем'єр Польщі закликав боротися з відродженням Російської імперії

"У Лукашенка є керівник у Москві". Прем'єр Польщі закликав боротися з відродженням Російської імперії Путін демонструє рішучість реалізувати сценарій відродження Російської імперії, зазначив Моравецький
Фото: Kancelaria Premiera / Facebook
Польща вперше за більш ніж 30 років зіткнулася із ситуацією, коли безпека та цілісність її кордонів опинилися під загрозою. Про це 9 листопада під час виступу на надзвичайному засіданні Сейму республіки заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, пише Wprost.

Міграційна криза на кордоні з Білоруссю, за словами Моравецького, є останньою атакою Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом республіки. Він є її виконавцем, але "його керівник є у Москві".

На думку Моравецького, президент РФ Володимир Путін демонструє рішучість реалізувати сценарій відродження Російської імперії, якому поляки "мають щосили чинити опір".

Глава уряду зазначив, що Варшава має справу "зі зрежисованою виставою, мета якої – прорвати польський кордон та внести хаос до Польщі та Європейського союзу".

Польща не допустить дестабілізації та наведе лад, підкреслив Моравецький.

Лукашенко в інтерв'ю російському журналу "Национальная оборона" висловив стурбованість "протистоянням" на кордоні Білорусі з ЄС через мігрантів, які намагаються нелегально потрапити до країн Євросоюзу з білоруського боку.

"Я боюся, щоб це протистояння на кордоні через мігрантів не призвело до якоїсь гострої фази. Це ж ґрунт для провокацій. Будь-яку провокацію можна зробити. Я вже своїх військових попереджаю: акуратно, хлопці, дивіться!" – зазначив Лукашенко.

За його словами, Білорусь не збирається нападати на Польщу. Якщо Мінськ зробить помилку через міграційну кризу на кордоні з ЄС, це відразу залучить до ситуації РФ, додав Лукашенко.

Контекст

17 вересня Моравецький заявив, що на території Білорусі перебуває понад 10 тис. мігрантів із країн Близького Сходу, яких можуть використати для проведення гібридної атаки проти Польщі та Литви.

За даними видання Welt am Sonntag, Білорусь подвоїла кількість авіарейсів із країн Близького Сходу, їх найчастіше використовують нелегали для подальшої міграції до країн ЄС.

Через наплив мігрантів уряди Литви, Латвії та Польщі вирішили побудувати паркан на кордонах із Білоруссю.

Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі під час зустрічі у Києві 23 серпня випустили спільну декларацію. У заяві міграційну кризу на кордоні з Білоруссю вони назвали "політично керованою гібридною операцією, яку здійснює режим Лукашенка", у котрій "експлуатують беззахисних громадян третіх країн". Її мета – "відвернути увагу від порушень прав людини і громадянина з боку режиму".

7 листопада нелегальні мігранти атакували пости польських прикордонників та намагалися зламати паркан на кордоні з Білоруссю.

Уранці 8 листопада білоруські ЗМІ повідомили, що до кордону з Польщею висунулася численна колона мігрантівїх супроводжують люди у військовій формі. У Держприкордонкомітеті Білорусі заявили, що до цього "кроку відчаю" біженців "спонукали байдужість і нелюдське ставлення польської влади", а білоруська сторона "вживає необхідних заходів для забезпечення безперебійного функціонування каналів міжнародних сполучень, а також безпеки людей, які рухаються автомагістраллю".

У зв'язку із цим міністерство оборони Польщі підвищило готовність військ територіальної оборони на кордоні з Білоруссю. На кордоні чергує понад 12 тис. солдатів. Окрім того, Польща скерувала для патрулювання кордону з Білоруссю військові вертольоти.