$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +14 Київ

У Білорусі під час висадки на полігон загинуло двоє російських десантників – ЗМІ

У Білорусі під час висадки на полігон загинуло двоє російських десантників – ЗМІ ЗМІ пишуть, що в Білорусі загинули офіцер та солдат ЗС РФ
Фото: BYPOL / Telegram

Неподалік міста Гродно (Білорусь) двоє російських десантників загинули під час висадки на полігон "Гозький". Про це 12 листопада повідомляють Telegram-канал NEXTA Live та організація колишніх силовиків Білорусі BYPOL.

Стверджують, що під час висадки десантників на полігон сталося "сходження двох парашутистів зі згасанням купола одного з парашутів".

Унаслідок інциденту загинуло двоє військових збройних сил РФ – офіцер та солдат строкової служби.

10 листопада міноборони РФ скерувало до Білорусі "для спільних тактичних навчань" підрозділ повітряно-десантних військ. Метою навчань було названо "раптову перевірку бойової готовності ПДВ" на території Гродненської області, для десантування залучили літаки Іл-76.

Контекст

Цьогоріч країни Балтії та Польща зіткнулися з проблемою нелегальної міграції з Білорусі.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький говорив 17 вересня, що на території Білорусі перебуває понад 10 тис. мігрантів із країн Близького Сходу, яких можуть використовувати для проведення гібридної атаки проти Польщі та Литви.

Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі під час зустрічі в Києві 23 серпня випустили спільну декларацію, у якій назвали міграційну кризу на кордоні з Білоруссю "політично керованою гібридною операцією, яку здійснює режим Лукашенка", у котрій "експлуатують беззахисних громадян третіх країн". Її мета – "відвернути увагу від частих порушень прав людини й громадянина з боку режиму".

Уранці 8 листопада білоруські ЗМІ повідомили, що до кордону з Польщею вирушила численна колона мігрантів, їх супроводжують люди у військовій формі. У Держприкордонкомітеті Білорусі заявили, що до цього "кроку відчаю" біженців "спонукали байдужість і нелюдське ставлення польської влади", а білоруська сторона "вживає необхідних заходів для забезпечення безперебійного функціонування каналів міжнародних сполучень, а також безпеки людей, які рухаються автомагістраллю".

У зв'язку із цим міністерство оборони Польщі підвищило готовність військ територіальної оборони на кордоні з Білоруссю. На кордоні чергує понад 12 тис. солдатів. Крім того, Польща скерувала для патрулювання кордону з Білоруссю військові вертольоти. Військовослужбовців до білоруського кордону скерувала також Литва і вперше за часи незалежності оголосила надзвичайний стан.