Волинський досвід з використання надр поширюватимуть в Україні
Волинь

Волинський досвід з використання надр поширюватимуть в Україні

14 листопада 2021, 12:31
0
0
Сподобалось?
0

Волинь – єдина область, де не бізнес, а комунальне підприємство веде продуктивну і прозору діяльність з розробки державних надр. Тож цілком логічно, що вирушаючи у робоче турне Україною, керівник Державної служби геології та надр Роман Опімах першим пунктом обрав саме наш регіон. Він приїхав не тільки розповісти про зміни у роботі його відомства, спрощення правил користування надрами, а й з цікавістю вивчив досвід обласного комунального підприємства «Волиньприродресурс», яке першим в Україні змогло отримати спецдозволи на видобуток копалин державного значення, зокрема, бурштину і торфу, та ефективно налагодити розробку родовищ.

Атлас корисних копалин для кожної громади

Під час зустрічі з головою Волинської обласної ради Григорієм Недопадом та головами територіальних громад Роман Опімах запевнив, що держава зараз як ніколи зацікавлена у якнайширшому використанні надр і запрошує до участі в цьому процесі місцеві громади та бізнес. 

«Уже максимально спрощено процедуру отримання спецдозволів, тепер вона легка і прозора. До речі, на видобуток місцевих копалин дозволи видаються без аукціону. Для погоджень запроваджено електронні кабінети, тож більше немає потреби возити стоси документів до столиці. Створено Єдиний геологічний портал, де розміщена інформація про мінерально-ресурсний потенціал, запаси копалин і можливі обсяги їхнього видобутку, транспортну інфраструктуру тощо», – розповів про зміни у роботі свого відомства Роман Опімах.

Зі свого боку голова Волинської обласної ради Григорій Недопад відзначив, що така пропозиція надзвичайно актуальна для північних регіонів області, де немає промисловості та великих підприємств. І крупнотоварну сільськогосподарську діяльність тут вести складно, бо місцевість вкрита лісами. «Тому надходження до місцевих бюджетів ренти у розмірі 100% від видобутку місцевих копалин і 30% – з розробки державних надр, позбавить ці території статусу депресивних», – зазначив голова Волиньради.

Роман Опімах презентував інвестиційні можливості Волині у галузі надрокористування – Інвестиційний атлас Волинської області. Цей каталог містить інформацію про наявні родовища, які відкриті для інвестування, ліцензовані об’єкти, порядок отримання спеціального дозволу на користування надрами. На території Волині 409 родовищ різноманітних корисних копалин, а от отриманих дозволів на їхню розробку тільки 55. Отож потенціал чималий. Найбільше у регіоні сапропелю, торфу та сировини для будівництва.

Роман Опімах зазначив, що його відомство готове співпрацювати як з обласною радою, так і напряму з громадами. Зокрема, є можливість розробки для них окремих інвестиційних паспортів щодо наявності надр та корисних копалин на їхніх територіях. Як зразок він представив такий документ, виготовлений на замовлення Прилісненської громади Камінь-Каширського району (колишня Маневиччина). З ним одразу можна йти до потенційного інвестора.

«Волиньприродресурс» – досвід, який треба поширити в інші регіони

Під час практичної частини візиту Роман Опімах на власні очі побачив, як працює КП «Волиньприродресурс». Детальну екскурсію для столичного гостя провів його директор Анатолій Капустюк.

Романа Опімаха ознайомили з процесом видобутку бурштину і рекультивації території, яка кілька років тому постраждала від масового напливу нелегальних бурштинокопачів. Тут було повністю знищено ліс, а ґрунти «промиті» мотопомпами на глибину до шести метрів. Щодня підприємство видобуває 40–60 кілограмів бурштину. На ділянках, де видобуток закінчився, землю рекультивують шарами у тій послідовності, в якій їх викопували, аби родючий ґрунт був зверху. Тоді є можливість поверх відпрацьованої території висадити новий ліс. Ознайомився Роман Опімах і з роботою переробного заводу, де бурштин сортують та надають йому привабливого вигляду. У перспективі ж – налагодження ювелірної обробки та виготовлення виробів силами підприємства. За словами очільника держвідомства – це неоціненний досвід прозорої та ефективної роботи з надрами, який потрібно поширити на інші регіони.

Також Роман Опімах у супроводі Григорія Недопада та Анатолія Капустюка відвідав торфове родовище «Велике багно», що на території Колківської ОТГ, де також веде видобуток «Волиньприродресурс», оглянув виробничі потужності «Маневицького торфозаводу». Торф – доступний енергоресурс, який в опалювальний період гріє не лише приватні оселі волинян, а й заклади соціальної сфери. А коли почав різко дорожчати газ, то посилився попит на волинський торфобрикет й інших регіонів. «Еквівалент однієї тонни торфобрикету рівний 1000 кубів газу. Заявки на купівлю надходять не тільки з Волині, але й з Херсонської, Миколаївської, Одеської областей, адже наше паливо в рази дешевше», пояснив директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик.

Результатом візиту Романа Опімаха стало підписання тристороннього меморандуму про співпрацю у сфері ефективного використання мінерально-сировинних ресурсів між Держгеонадрами України, обласною радою та держадміністрацією.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися