Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

За пост президента Лівії побореться син Муаммара Каддафі, якого шукає Міжнародний кримінальний суд

Саїф аль-Іслам
Саїф аль-ІсламWikimedia Commons

Старший син колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі Саїф аль—Іслам Каддафі балотується на пост президента країни.

Про це пише Associated Press.

Син диктатора подав свої документи кандидата на пост президента у місті Сабха, яке розташоване за 650 кілометрів на південь від столиці Триполі.

Під час громадянської війни у Лівії у 2011 році син колишнього лідера країни потрапив під арешт Перехідної національної ради. У тому ж році відбулося повалення і вбивство Муаммара Каддафі, який перебував при владі понад 40 років.

Саїфа аль-Іслама звільнили з-під варти лише у червні 2017 року. Його розшукує Міжнародний кримінальний суд за звинуваченням у злочинах проти людяності, які пов'язані з подіями у 2011 році.

Лівія має провести президентські вибори 24 грудня. Після повалення і вбивства Каддафі багатою нафтою країною правили два уряди, що конкурують. Уряд національної згоди, який підтримує ООН, перебуває у Триполі. Натомість сили на чолі з Халіфою Хафтаром контролюють східну частину країни. Їх підтримують Росія, Єгипет та Об'єднані Арабські Емірати.