Днями Державна служба «Укртрансбезпеки» спільно з Національною поліцією провели рейд по боротьбі з нелегальними перевізниками. Перевірка виявила, що кожен другий міжміський автобус чи маршрутка в Україні — нелегальні. Подробиці дізнавалися журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

З 21 жовтня в Україні вступила в силу заборона на перевезення пасажирів автобусним, залізничним та авіатранспортом без сертифіката про вакцинацію від COVID-19 або негативного тесту. Це вплинуло на те, що легальні перевізники скоротили свої рейси, а «нелегали», які не вимагають ніяких документів, заполонили дороги.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Глава «Укртрансбезпеки» Євген Зборовський заявив, що для перевізників, які не сплачують податки і не мають дозвільної ліцензії, настануть складні часи.

Популярні новини зараз
Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Зараз ми проводимо відбори, а потім почнемо навчання для нових інспекторів, які будуть контролювати міжміські перевезення. Сьогодні на всю країну нараховується менше 200 таких інспекторів», — зазначив Євген Зборовський.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

З 1 жовтня 2021 року штраф за нелегальне перевезення зріс вдесятеро і складає 17 тис грн. Наразі розробляється спільний законопроект, який передбачатиме часткову передачу функцій від «Укртрансбезпеки» до Національної поліції. Отже, штрафувати нелегалів незабаром зможуть представники поліції.

Крім того, «сірі» перевізники порушують ряд інших норм, які несуть небезпеку для життя пасажирів. Так, власники маршруток чи автобусів нерідко переобладнують їх під більшу кількість пасажирських місць, що збільшує ризик отримання травм під час ДТП чи різкого гальмування.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Страхування життя та здоров'я пасажирів такі підприємці зазвичай не оформлюють, а деякі водії навіть не мають водійських посвідчень необхідної категорії. Щороку за приблизними підрахунками бюджет країни втрачає близько 200 млн доларів через нелегальних перевізників.

Нагадаємо, стало відомо про те, що у Львові виявили автомобіль-двійник.

Як повідомляв Знай.uа, у Харкові схопили сутенерку, яка вербувала українок у секс-рабство-обіцяла "красиве" життя.

Знай.uа писав, у Києві товариші по чарці перерізали чоловікові горло і добили під колесами машин-звіряче вбивство приголомшило Україну.