Парламентська ТСК оприлюднила проміжний висновок, у якому йдеться, що під час операції “вагнерівців” витоку інформації з боку України не було. На скасування затримання президент Володимир Зеленський  наказу не давав, а голова Офісу Президента Андрій Єрмак взагалі не має повноважень віддати такий наказ.

Про це заявила голова ТСК та нардеп “Слуги народу” Мар’яна Безугла, оприлюднивши текст проміжного звіту ТСК щодо вагнерівців на своїй сторінці в Фейсбук.

Кореспондент Цензор.Нет передає слова Безуглої під час брифінгу. За її свідченнями, комісія дійшла висновку, що заходи із затримання “вагнерівців” почали планувати влітку 2020 року, тому п’ятий президент України Петро Порошенко не міг їх санкціонувати.

Натомість вона зазначила, що з 2018 року українські спецслужби проводили розвідувальні заходи щодо членів російських приватних військових компаній, зокрема “Вагнер” і “Мар”, які воювали й вчиняли злочини на сході України.
Безугла зазначила, що документацію щодо затримання членів ПВК “Вагнер” почали готувати лише після їхнього затримання в Мінську.

У зв’язку з цим ТСК рекомендує низку заходів щодо покращення роботи української розвідки.

Як відомо, пресслужба Bellingcat 13 листопада повідомила, що їхнє розслідування щодо вагнерівців з детальним описом, що трапилося у Білорусі влітку 2020 року, оприлюднять вже найближчим часом.

“На початку наступного тижня опублікують наш довгоочікуваний звіт “Вагнергейт”, у якому нададуть деталі того, що призвело до арешту 33 підозрюваних російських найманців у Білорусі в липні 2020 року”, -заявили у пресслужбі.