Козацький куліш давно вже обріс легендами та досить далекими від дійсності фактами. У виданні АрміяInform розкрили секрет справжнього кулешу, який насичував наших предків енергією та був зручним для приготування в походах.

Важливо пам’ятати, що українська кухня часто відповідала вимогам посту – адже майже всі козаки були православними християнами. Загалом майже півроку їм доводилося дотримуватися обмежень в їжі – готувати без молока, масла, сала та м’яса.

До того ж, січовикам було притаманне табірне, похідне життя. Тому овочі, борошно та крупи були для них розкішшю, а виживали за рахунок диких трав, полювання і риболовлі. Рибу сушили, солили, їли в’ялену ікру.

Козаки, скріншот із відео
Козаки, скріншот із відео

Возити за собою багато їжі та продуктів було незручно, тому надавали перевагу сухарям, коржикам, сушеним грибам, ягодам, рибі та м’ясу. Приправи та трави на чай збирали в полі.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Справжній рецепт запорізького кулешу:

В поході козакам були доступні окремі крупи і сушені продукти – тож з них і робили куліш.

До казанка кидали сало, висмажували його, додавали спеціально оброблене пшоно, сушені продукти (рибу, дичину, гриби) та заливали водою і тушили. За консистенцією це був скоріше суп, ніж каша.

На зйомках серіалу "Козаки. Абсолютно брехлива історія"
На зйомках серіалу "Козаки. Абсолютно брехлива історія"

Секретний інгредієнт кулешу:

Куліш завжди варили з пшона — насіння проса, очищеного від зовнішньої оболонки і луски. Це дуже поживний і корисний продукт, багатий вітамінами та мінералами.

Для приготування кулешу в поході зерна проса спеціально обробляли.

  • По-перше, зерно лущили качалкою через тканину, відділяючи неїстівну оболонку.
  • По-друге, пшоно злегка пропарювали, щоб пом’якшити перед заключним етапом.
  • По-третє, його обсмажували у невеликій кількості олії до їхнього повного зневоднення.

Така крупа гарно зберігається, швидко вариться і не потребує додаткового жиру в приготуванні.

українські козаки
українські козаки

Адже куліш був основною їжею козацького «спецназу», які виступав проти раптових набігів татар і ногайців, які крали людей, щоб продати в рабство. Готувати, їсти і вирушати в похід потрібно було швидко.

Нагадаємо, зелене пюре з горошку і шпинату від Володимира Ярославського: як приготувати гарний і смачний гарнір

Як повідомляв "Знай.ua", пікантний морквяний рулет з часничком від Руслани Писанки: 20 хвилин і гості будуть молитися на ваші руки

Знай.ua писав, зірка "МастерШеф" Володимир Ярославський відкрив секрет справжньої котлети по-київськи: "Руки в яйцях"