У пустелі Атакама виявили позаземну речовину

    580

    Вчені визначили походження склоподібної речовини на поверхні пустелі Атакама. Воно утворилося внаслідок давньої космічної катастрофи, повідомляє Geology.

    Природа цієї речовини тривалий час залишалася загадкою. Вважалося, що вона виникла через виверження вулкана, але вчені не бачили жодних інших ознак вулканічної активності в Атакамі.

    Нове дослідження показало, що скло утворилося через вибух комети. Небесне тіло зруйнувалося над територією сучасного Чилі близько 12 тисяч років тому. Ударна хвиля випалила велику смугу, перетворивши піщаний ґрунт на плити силікатного скла.

    Вчені зібрали зразки пустельного скла та виявили, що вони містять крихітні вкраплення мінералів, характерних для позаземних об’єктів. Вони відповідають пробам, вилученим місією NASA «Зоряний пил» із поверхні комети Wild 2.

    Поля із темно-зеленого та чорного скла зустрічаються протягом 75 кілометрів. Вчені зазначили, що для поразки такої великої території був потрібний дуже потужний вибух.

    “Багато хто з нас бачив вогняні кулі болідів, що проносяться по небу, але це крихітні спалахи в порівнянні з цим”, – підкреслив професор з Університету Брауна Піт Шульц.

    На плитах збереглися сліди деформації. Вкраплення мінералів цирконів перетворилися на бадделеїт – це можливо тільки при нагріванні до 3000 градусів за Фаренгейтом (1600 градусів Цельсія). За словами вчених, це відповідає картині падіння великого космічного тіла. Катаклізм супроводжувався потужними вітрами, які можна порівняти з торнадо.

    Аналіз також виявив скупчення екзотичних мінералів, які зустрічаються лише у метеоритах та інших позаземних породах. Серед них: кубаніт, троїліт, а також включення, багаті на кальцій і алюміній.

    «Ці мінерали говорять нам про те, що цей об’єкт має всі ознаки комети», – наголосили експерти.

    Дослідження також показало, що катастрофа збіглася за часом зі зникненням великих ссавців із цього регіону. Але вчені поки що не впевнені, що між цими подіями є причинно-наслідковий зв’язок.