Зеленський: вугілля в Україні буде, і його не куплять у сепаратистів

Президент заперечив енергетичну кризу в країні
Головне
Зеленський: вугілля в Україні буде, і його не куплять у сепаратистів
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
15 Листопада 2021, 20:51
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення до громадян, в якому заперечив енергетичну кризу в країні.

Щодо нашої енергетики - держава нікого не залишить без світла і тепла. Тут теж все просто, попри те, що все непросто у світі, який переживає енергетичну кризу. Але наш принцип - переживати менше, працювати більше, - сказав він.

За його словами, наша країна успішно долає ситуацію з дефіцитом вугілля і при цьому не закуповує його у сепаратистів.

Ми не купуємо вугілля у сепаратистів... Ми не платимо і не будемо платити тим, хто не визнає нашу незалежність, і робимо перший крок на шляху до повної енергетичної незалежності України, - сказав президент.

Зеленський повідомив, що незабаром до України прибуде необхідна кількість вугілля, аби покрити потреби до кінця опалювального сезону.

Президент повідомив, що вугілля буде доставлено морем:

Нестачі не буде, а буде сім кораблів Panamax (вантажні морські судна, які можуть проходити шлюзами Панамського каналу. - Ред.), які вже прямують і прибудуть до українських портів найближчим часом.

Зеленський також повідомив, що для протидії енергетичній кризі в Україні було запущено два додаткові блоки – на Рівненській і Запорізькій АЕС. Ще один блок Запорізької АЕС буде запущено до кінця листопада. Тому українцям не потрібно перейматися за віялові відключення електрики.

Відключення світла можуть лякати тільки тих, у кого відключено логіку і критичне мислення. Проста порада: щоб не чути брехливі казки про відключення світла - відключайте звук на деяких брехливих каналах. А краще - не дивіться взагалі: це береже і нерви, і електроенергію, - сказав Зеленський.

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ, народний депутат Андрій Герус заявляв, що Російська Федерація обмежила на листопад поставки скрапленого газу в Україну до рівня 30% від задекларованих експортерами обсягів.

Також Герус повідомив, що Російська Федерація зупинила транзит вугілля із Казахстану, яке ішло в Україну. Всі відповідні поставки у листопаді заблоковані.

10 листопада секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що не виключає застосування Росією "енергетичного тероризму".

Читайте також

1