Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Польщі затримали українця, який перевіз через кордон чотирьох нелегальних мігрантів

У Польщі поліцейські затримали 26—річного українця, який перевіз через кордон чотирьох нелегальних мігрантів із Сирії і намагався втекти від правоохоронців.

Про це повідомили у пресслужбі поліції Підляського воєводства.

Зазначається, що приблизно опівночі водій автомобіля Skoda не зупинився на контрольно-пропускному пункті правоохоронців і спробував утекти. Почалася погоня, під час якої водій не впорався з керуванням і злетів у канаву.

З авто вибігла група людей і сховалась у найближчому лісі. Згодом їх усіх затримали. Окрім українця, у машині були ще чотири громадяни Сирії, які нелегально потрапили у Польщу.

Мігрантів передали прикордонникам. Українцю готуються пред’явити звинувачення у сприянні незаконному перетину кордону й тому, що він не зупинився на контрольно-пропускному пункті. За це йому загрожує до 8 років в’язниці.

Унаслідок ДТП ніхто не постраждав.

В Україні теж обіцяють карати

Напередодні міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що переправлення незаконних мігрантів з території Білорусі до України загрожує нацбезпеці країни. А «ділкам» із прикордонних областей, які спробують за гроші ввозити людей, загрожує відповідальність.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов уточнив, що йдеться про кримінальну відповідальність за допомогу мігрантам у незаконному в'їзді.

Що відбувається на кордоні Білорусі та Польщі?

15 листопада стало відомо, що там збираються все більше мігрантів, яких приводять до переходу білоруські прикордонники. Люди намагаються прорватися через огорожі. Крім того, біля кордону було чути стрілянину. За даними Міноборони, це провокації білорусів, які  «стали повсякденною реальністю». Стріляють нібито з холостих патронів.

Криза через мігрантів, які через територію Білорусі хочуть потрапити до країн ЄС, загострилася з початку листопада. Міністерство національної оборони Польщі  заявляло  про низку провокацій на кордоні, зокрема з боку білоруських прикордонників.

8 листопада у Польщі  повідомили  про «найбільшу спробу силового проникнення» мігрантів до країни. Увечері 9 листопада дві групи із декількох десятків мігрантів змогли  прорвати  паркани на кордоні й потрапили до Польщі з Білорусі, однак їх усіх затримали. А 14 листопада на територію Польщі  проникли  близько 50 мігрантів.

Мігранти прориваються через кордон, застосовуючи каміння,  сльозогінний газ, лазери та стробоскопи. У прикордонній службі Польщі впевнені, що ними мігрантів забезпечують білоруси.

Наразі мігранти з країн Близького Сходу розбили біля білорусько-польського кордону табір. З боку Польщі кордон охороняють прикордонники, правоохоронці та військовослужбовці.

За даними РНБО, міграційна криза може торкнутися України, оскільки на території Білорусі  перебувають  16 тисяч мігрантів.