$39.60 €42.27
menu closed
menu open
weather +7 Київ

ТСК Ради назвала головну причину Іловайської трагедії

ТСК Ради назвала головну причину Іловайської трагедії ТСК встановила, що Іловайська трагедія значною мірою визначила підписання Мінських домовленостей, наголосила Безугла
Фото: Мар'яна Безугла / Facebook
Головною причиною Іловайської трагедії у 2014 році стала неналежна організація оборони країни як системи політичних, економічних, соціальних, воєнних, інформаційних, правових, організаційних та інших заходів щодо захисту держави в умовах збройної агресії.

Про це йдеться у проміжному звіті тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів держвлади та інших осіб проти суверенітету України.

Висновок ТСК на брифінгу 15 листопада зачитала її голова, нардепка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла, пишуть УНІАН та "Укрінформ".

Водночас вона не уточнила, що саме і як неналежно організували в плані оборони від російської агресії.

За словами Безуглої, ТСК встановила, що Іловайська трагедія значною мірою визначила підписання 5 вересня 2014 року Мінських домовленостей.

На думку ТСК, події під Іловайськом значною мірою зумовили: невведення воєнного стану (призвело до дезорганізації управління воєнними діями); помилкові кадрові рішення та дії політико-військового керівництва; невжиття політичним та військовим керівництвом вичерпних заходів щодо деблокування Іловайського угруповання та організації коридору для виведення українських військ з оточення, результатом яких стала втрата сотень людських життів.

Безугла зазначила, що ТСК Ради продовжить роботу щодо питання Іловайської трагедії, після чого буде опубліковано всі висновки та пропозиції щодо розроблення нормативних актів.

Контекст

Рада створила ТСК 19 травня, проваливши перед цим створення комісії, яка б займалася лише одним питанням – справою вагнерівців. Унаслідок цього комісія, створена парламентом, розслідує всі можливі дії представників державної влади проти державного суверенітету України.

У середині серпня 2014 року українські військові та добровольці зуміли взяти під контроль більшу частину Іловайська, але після того, як 23–24 серпня до району бойових дій увійшли російські війська, українські бійці опинилися в оточенні. Потім бойовики та російські військові заявили, що готові випустити українців, 29 серпня було створено коридор, але російська сторона порушила домовленості: коли українські військові організованими колонами почали рух із міста, їх обстріляли.

Слідство офіційно підтвердило загибель 366 українських військовослужбовців.

14 серпня 2017 року Генеральна прокуратура України оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії. За даними слідства, до неї призвели пряме вторгнення збройних сил Росії 23–24 серпня 2014 року та подальше скоєння воєнних злочинів російською армією.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною  факти і докази.