Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Киви проводять обшуки через стрілянину в річницю вбивства Бандери

Правоохоронці прийшли з обшуками до депутата Іллі Киви, 16 листопада 2021 року
Правоохоронці прийшли з обшуками до депутата Іллі Киви, 16 листопада 2021 рокуFacebook / Ілля Кива

Державне бюро розслідувань проводить обшуки у народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Іллі Киви у провадженні щодо незаконного поводження зі зброєю.

Про це нам підтвердили у пресслужбі ДБР. Більше деталей обіцяють згодом.

Кримінальну справу про незаконне поводження зі зброєю щодо Киви відкрили після відео зі стріляниною. На ньому депутат здійснив кілька пострілів з автомата у повітря у день річниці вбивства Степана Бандери.

Про обшуки повідомив і сам депутат. За його словами, правоохоронці зранку 16 листопада прийшли у «будинок, де проживає його дитина». Кива також зазначив, що обшуки відбуваються через його політичну позицію, а себе він називає «опозиційним політиком, який бореться за припинення війни та відновлення братніх відносин із Росією».

Скандали з Іллею Кивою

7 жовтня Кива у відеозверненні  привітав президента Росії Володимира Путіна  з днем ​​народження і назвав його «великим правителем». У ролику він бажає лідеру держави-агресора «здоров'я, сил і Божого благословення». А запис, ймовірно, був зроблений у кулуарах Верховної Ради.

У липні 2020-го журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info  встановили, що у декларації Іллі Киви вказана жомова яма площею 400 квадратних метрів. Яму він начебто здавав в оренду, на чому заробив 1,2 млн грн.

Як переконалися Bihus.Info, місце, де розташована яма Киви, вже давно не використовується, а сама яма заросла бур'яном. Цим зацікавилися антикорупційні органи, і зрештою в серпні 2021 року Вищий антикорупційний суд  стягнув  із Киви 1,2 млн грн доходу з ями.

А 26 квітня 2021 року Кива  захистив  кандидатську дисертацію з державного управління на тему «Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)». Журналістів на захист (публічний захід)  пропускали  за списками, які погоджував помічник народного депутата, мотивуючи це « карантинними обмеженнями ».

Крім того, за даними Bihus.Info, МАУП нібито «заднім числом» опублікувала збірники конференцій із матеріалами виступів Киви, яких там раніше не було; виш це  заперечив. Поки що наукового ступеня Киві не присвоїли: МОН  перевіряє  ймовірні порушення в дисертації.

А 1 листопада автівку Киву зупинили через порушення правил дорожнього руху. Натомість депутат заявив про «чергову провокацію влади».