Вчені виявили інсектицидний ефект наночастинок оксиду цинку проти кукурудзяної листяної совки

16.11.2021, Служба новин ІАС "Аграрії разом"
Вчені виявили інсектицидний ефект наночастинок оксиду цинку проти кукурудзяної листяної совки Рис.1
Джерело фото: pixabay.com

У лабораторних умовах вчені з Таїланду та Індії підтвердили ефект наночастинок оксиду цинку відносно одного з найбільш злісних шкідників сільгоспкультур.

Spodoptera frugiperda, інакше відома як кукурудзяна листяна або осіння совка, довгий час представляла небезпеку для врожаю кукурудзи, в основному в тропіках і субтропіках Америки. Потім шкідник вторгся на інші території, захопивши, в тому числі країни Африки та Азії, включаючи Таїланд. Крім кукурудзи, совка пошкоджує під час годування важливі продовольчі культури сімейства злакових, включаючи сорго, просо, рис і т. д..

Було підраховано, що кукурудзяна совка завдає втрати від 2 до 6 мільярдів доларів США в Європі та Африці разом узятих щорічно.

В Америці заподіяний збиток величезний, і боротьба з комахами вважається складним завданням і виконується за допомогою пестицидного контролю, як і в усьому світі.

Однак широке використання хімічних інсектицидів викликає забруднення навколишнього середовища, а тривале застосування сполук в цих хімікатах пояснює стійкість деяких комах-шкідників в сільському господарстві, включаючи совку.

В даний час нанотехнології впроваджуються в сільськогосподарській галузі в якості альтернативного джерела боротьби зі шкідниками, який є цільовим, безпечним і дієвим.

Наночастинки характеризуються атомним або молекулярним розміром менше 100 нм і мають ряд переваг. Наприклад, їх висока розчинність у воді і стабільність складів чудові в порівнянні з іншими пестицидами.

Наночастинки оксиду цинку є одними з найпопулярніших оксидів металів через їх хімічні та фізичні особливості. Більш того, кілька досліджень підтвердили, що наночастинки ZnO можна синтезувати з використанням різних рослинних екстрактів з гібіскуса китайського (Hibiscus rosasinensi) і сени (Cassia auriculata). Наночастинки ZnO, синтезовані з використанням екстрактів рослин як відновлюючих агентів, показали високу антимікробну ефективність проти Aspergillus spp., Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus і Klebsiella pneumonia.

Нове дослідження групи вчених з Університету Чіангмая та технологічного університету Раджамангала, Таїланд, і Товариства досліджень та ініціатив для стійких технологій та інститутів, Індії, було спрямоване на визначення ефективності комерційних наночастинок оксиду цинку щодо S. frugiperda в лабораторних умовах.

Наночастинки  ZnO розводили до різних концентрацій (100-500 ppm), в які занурювали молоду кукурудзу, що використовувалася для годування личинок S. Frugiperda.

Розвиток комах, що харчуються їжею, змоченою в розчині ZnO, було більш довгим і значно відрізнялося від контролю.

Спостерігалася суттєва різниця у вилупленні імаго у всіх концентраціях НЧ ZnO в порівнянні з контролем, при цьому більше 90% яєць успішно пройшли життєвий цикл до вилуплення імаго. Однак, протягом життєвого циклу комахи спостерігали кілька каліцтв тіла. Також сильно постраждала плодючість самок.

Результати цього дослідження передбачають можливість використання наночастинок ZnO не тільки для управління S. Frugiperda, але для значного скорочення їх популяції в екосистемі за рахунок деформації тіла, зниження плодючості, зменшення відкладання і виводимості яєць. Препарат буде цінним інструментом в комплексних схемах боротьби зі шкідниками.

Також читайте:

Джерело: 
www.agroxxi.ru.
Читайте більше новин з розділів: 
Наука, інновації Наука (Ексклюзив) Усі новини
Дізнавайтесь першими найсвіжіші агрономічні новини України та світу на нашій сторінці в Facebook, Twitter Telegram.

Коментарі та відгуки