Рада розглядає законопроекти про медіацію та адміністративну процедуру: пряма трансляція

13:20, 16 ноября 2021
У порядку денному ряд важливих законопроектів.
Рада розглядає законопроекти про медіацію та адміністративну процедуру: пряма трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 16 листопада, згідно з порядком денним, відбудеться чергове пленарне засідання шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, на якому планується розглянути три проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві». Про це повідомляє Урядовий портал.

У другому читанні планується розглянути законопроекти, серед яких:

- «Про медіацію», № 3504;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування», № 2234;

- «Про критичну інфраструктуру», № 5219;

- «Про адміністративну процедуру», № 3475;

- «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам», № 5123-1.

Ряд законопроектів пропонуються для розгляду у першому читанні, зокрема:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного кодексу України) для забезпечення використання офіційної електронної адреси», № 38603860-13860-д;

- «Про внесення змін до законів України щодо питання впровадження накопичувачів енергії», № 54365436-15436-25436-д;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття», № 5736.

У порядку денному також розгляд у першому читанні законопроектів, що стосуються діяльності судів та правової сфери, зокрема проект Закону «Про правотворчу діяльність», № 5707.

Окрім того, планується розглянути кілька законопроектів щодо поштового зв’язку.

Для включення до порядку денного та прийняття рішення запланований законопроект «Про внесення змін до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності», № 61926192-1.


15:00 Головуючий закрив пленарне засідання.


14:56 Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Розумна політика», головою якого обрано народного депутата Дмитра Разумкова.


14:50 295 голосами «за» законопроект прийнято за основу зі скороченням наполовину строків його підготовки до другого читання.


14:37 Член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5436-д.


14:35 Народний депутат Андрій Герус попросив зняти з розгляду його законопроект №5436-1 на користь напрацьованого у Комітеті законопроекту №5436-д.


14:23 Проект Закону про внесення змін до законів України щодо питання впровадження накопичувачів енергії, №5436 доповів народний депутат Олексій Кучеренко.


14:21 Верховна Рада 291 голосом прийняла законопроект у другому читанні та в цілому.


14:13 Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про адміністративну процедуру, №3475


14:12 268 голосами законопроект прийнято у другому читанні і в цілому.


14:01 Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про критичну інфраструктуру, №5219.


13:58 Верховна Рада 239 голосами прийняла законопроект у другому читанні та в цілому.


13:52 Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування, №2234.


13:47 Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко оголосив про виключення народного депутата Артема Дмитрука зі складу депутатської фракції «Слуга народу» згідно з рішенням фракції.


13:45 Під час обговорення народні депутати підтримали прийняття цього актуального і необхідного законопроекту.

290 голосами «за» законопроект прийнято за основу.


13:40 У цьому законопроекті враховано міжнародний досвід, практику Європейської Комісії, окремих держав-членів Європейського Союзу, висновки та рекомендації Венеційської комісії та рекомендації аналітичних матеріалів, що розроблялися незалежними експертами Офісу парламентської реформи для Верховної Ради України в рамках Проекту з парламентської реформи, що упроваджувався Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Значна допомога у роботі над законопроектом була надана вченими-юристами, представниками провідних наукових юридичних установ, зокрема, Національної академії правових наук України, Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Львівського національного університету імені Івана Франка, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Одеського національного університету імені I.I. Мечникова та інших.

Проект розроблявся на базі Концепції, що була підготовлена Київським регіональним центром Національної академії правових наук України (додається).

Прийняття цього законопроекту удосконалить законодавчу базу щодо правотворчої діяльності, її планування та моніторингу результатів, визначить види нормативно-правових актів, їх ієрархію та юридичну силу, удосконалить механізми прийняття та застосування нормативно-правових актів.

Заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


13:25 Проект Закону про правотворчу діяльність, №5707, доповів народний депутат Руслан Стефанчук. Він зазначив. що цей законопроект розроблявся протягом двох років і над ним працювало 195 народних депутатів.


13:11 За результатами голосування законопроект 286 голосами прийнято за основу.


12:59 Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення, №5490, доповіла заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць. Вона зазначила, що метою прийняття законопроекту є надання суддям вищих спеціалізованих судів повноважень на розгляд справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 185-3 КУпАП.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому. Він також зазначив, що прийняття цього законопроекту дозволить усунути прогалину чинного законодавства та надають вищим спеціалізованим судам повноваження розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 185-3 КУпАП.


12:44 Проект Закону про внесення змін до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, №4255, доповів заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий.

Член Комітету з питань правової політики Павло Павліш доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

250 голосами «за» законопроект прийнято за основу зі скороченням наполовину строків підготовки до другого читання.


12:40 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення належного повідомлення учасників судового процесу та направлення копій судових рішень, №4360, доповів народний депутат Микола Стефанчук. Він попросив відхилити законопроект, оскільки положення його проекту враховані у попередньому законопроекті №3860-д.

295 голосами законопроект було відхилено.


12:35 237 голосами народні депутати підтримали прийняття законопроекту у першому читанні.


12:32 Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу законопроект № 3860-д, а законопроекти №№ 3860 і 3860-1 відхилити.


12:00 У пленарному засіданні оголошено перерву.


11:53 Альтернативний законопроект № 3860-1 і напрацьований у Комітеті законопроект № 3860-д доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Роман Бабій.


11:46 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного кодексу України) для забезпечення використання офіційної електронної адреси № 3860 доповів народний депутат Олександр Федієнко.


11:44 За результатами голосування законопроект 302 голосами прийнято у другому читанні і в цілому.


11:40 Народні депутати розглядають правки до законопроекту про медіацію, № 3504.


11:38 За результатами голосування законопроект 277 голосами прийнято за основу і 272 голосами «за» - в цілому.


11:30 Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів, № 5387, доповідає член Комітету з питань правової політики Сергій Демченко. Він зазначив, що цим законопроектом пропонується подовжити термін на один рік здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно з Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів») територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2023 року. Такий підхід забезпечить гарантування права на доступ до суду, яке захищено статтею 55 Конституції України та  випливає з п. 1 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, які зобов’язують державу передбачити можливість безперешкодного звернення громадян до суду за захистом своїх прав.

Сергій Демченко також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.


11:24 Не включено до порядку денного проект Закону про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо реалізації інфраструктурних проектів та розвитку об'єктів соціально-культурної сфери), № 6298.


11:08 До порядку денного зі скороченням наполовину терміну внесення альтернативних законопроектів включено проекти законів про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2), № 6297, і про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), № 6293.


11:05 Народні депутати розглянули та прийняли в цілому проект Постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання № 5893-12.


10:54 Головуючий оголосив про входження народних депутатів Сергія Козиря, Віталія Войцехівського і Сергія Кострійчука до складу депутатської фракції «Слуга народу» згідно із заявами.


10:52 За результатами голосування усі проекти постанов не набрали необхідної кількості голосів для прийняття і були відхилені.


10:45 Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення цих проектів постанов.


10:38 Проекти постанови доповіли їх автори - народні депутати Юлія Тимошенко, Сергій Євтушок і Володимир Кабаченко.


10:36 Головуючий оголосив до розгляду проекти постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» за №№ 3205-2-П, 3205-2-П1 і 3205-2-П2.


10:30 Після закінчення виступів із заявою від двох фракцій виступили народні депутати Анна Скороход та Інна Совсун.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять народного депутата Антона Полякова, який пішов з життя сорок днів тому.


10:11 Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями представникам депутатських фракцій і груп.


10:07 Новообрані народні депутати склали присягу перед Верховною Радою.


10:04 Головуючий повідомив, що 12 листопада 2021 року Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів України, обраних на проміжних виборах народних депутатів 31 жовтня 2021 року в одномандатному виборчому окрузі № 184 Козиря Сергія В’ячеславовича, у виборчому окрузі № 197 Войцехівського Віталія Олександровича, обраного на позачергових виборах народних депутатів 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Мосейчука Сергія Володимировича за політичним списком політичної партії «Слуга народу».


10:02 Руслан Стефанчук привітав з професійним святом - з Днем працівників радіо, телебачення та зв’язку - режисерів, операторів, журналістів, продюсерів та всіх, хто творчо і натхненно виконують важливу для держави роботу, побажав їм здоров’я, наснаги і нових професійних звершень і подякував за їхню нелегку працю.


10:00 Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.


Раніше «Судово-юридична газета» писала про підвищення податків, нове законодавство та зміни до закону судоустрою: чим займеться Рада на цьому тижні.

Додамо, що Зеленський вніс зміни до переліку посадових осіб Мінекономіки.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді