Археологи знайшли в Єгипті втрачений храм Сонця. Йому понад 4500 років

Археологи виявили в Єгипті один із втрачених храмів Сонця, який датується серединою XXV століття до нашої ери.

Про це повідомляє CNN.

Команда дослідників знайшла руїни під іншим раніше знайденим храмом в Абу-Горабі — приблизно за 19 км на південь від Каїра. Свого часу храм, схоже, зруйнували, щоб на його місці побудувати новий.

У 1898 році археологи виявили в Абу-Горабі храм сонця Ніусерри, шостого фараона пʼятої династії, який правив Єгиптом між 2400 і 2370 до нашої ери. Продовживши розкопки у цьому місці, дослідники відшукали інший храм Сонця, похований під руїнами першого.

Серед знахідок на місці розкопок — печатки, що колись використовувалися як корки для глеків, на яких вигравіювали імена королів-попередників Ніусерри.

Також археологи відшукали десятки неушкоджених пивних глеків. Деякі з них наповнені ритуальною грязюкою і використовувались для релігійних обрядів. Кераміка датована серединою 25 століття до нашої ери — за покоління або два до того, як жив Ніусерра. Вивчення кераміки, на думку дослідників, дозволить їм дізнатися більше про те, як люди жили в той час.

Як стверджує керівник розкопок Массиміліано Нуццоло, оригінальна пам’ятка із сирцевої цегли «була значних розмірів», але Ніусерра заради ритуалу зруйнував її, щоб побудувати власний храм.

Що відомо про храми Сонця?

Храми Сонця будували в Давньому Єгипті як релігійні споруди на честь культу бога сонця Ра. Однак, на думку вчених, фараони зводили їх, щоб насамперед узаконити свою владу і представити себе як єдиного сина бога сонця на Землі.

Історики припускають, що загалом єгиптяни побудували шість храмів Сонця, однак тільки два з них знайшли. Усі храми, на думку вчених, споруджувалися навколо Абу-Гораба.

читайте також
У Єгипті розкопали старовинні християнські келії та церкви, датовані 4 століттям нашої ери
Автор: Маркіян Климковецький


Поділитися: