ВР України ухвалила закон про медіацію

Фото Укрінформ

Верховна Рада ухвалила закон “Про медіацію” (№3504), який визначає правові засади та порядок проведення медіації (процедури позасудового врегулювання конфліктів/спорів) в Україні. За відповідне рішення проголосували 247 народних депутатів.

Про це повідомляє UA з посиланням на ВР.

Зокрема, визначається, що медіація – це позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Процедуру медіації застосовуватимуть у будь-яких конфліктах (спорах), які виникатимуть у межах цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносин, а також у кримінальних провадженнях при укладенні угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

При цьому фізичні та юридичні особи зможуть звернутись до медіатора для проведення медіації як до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, так і під час судового, третейського чи арбітражного провадження або під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

Медіацію проводитимуть за взаємною згодою сторін згідно з принципами добровільності, конфіденційності, незалежності та нейтральності, неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

До слова, Володимир Зеленський ініціював позачергове пленарне засідання Верховної Ради. На ньому розглядатимуть фінансові питання.

Читайте також: Президент підписав закон про енергоефективність: що він передбачає

Прямий ефір