$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+6° Київ +1° Варшава +13° Вашингтон

Грузія пояснила, чому українського омбудсмена не пустили до Саакашвілі

Ілона Завальнюк 16 Листопада 2021 14:53
Грузія пояснила, чому українського омбудсмена не пустили до Саакашвілі

Уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову не пустили до Міхеіла Саакшвілі у в’язницю, бо вона не потрапляє у список відвідувачів, передбачених законами Грузії. Про це Міністерство юстиції Грузії повідомило у листі Денісовій.

«Міністерство зазначило, що "враховуючи стан здоров’я Саакашвілі, який продовжує відмовлятися від отримання життєво важливих медичних послуг, а також зобов’язання пенітенціарного закладу щодо забезпечення його здоров’я та безпеки, до нього допускаються лише ті візитери, які передбачені Кодексом Грузії "Про взяття під варту»

Людмила Денісова

Українська омбудсмен


Також Денісова хотіла зустрітись із главою та головним лікарем тюремної лікарні, де перебуває Саакашвілі, однак відповіді не отримала.  Уповноважена, крім того, розповіла, що умови утримання політика не є задовільними, консиліум та особистий лікар до Саакашвілі досі не допускаються.

«Під час очікування адвокат виніс мені листа від Михайла Саакашвілі, в якому він повідомляє, що вже третій день майже не підводиться з ліжка, а результати його аналізів погіршуються. У палаті, де розміщено Міхеіла, відсутнє медичне обладнання й, навіть, кнопка виклику лікаря»

Людмила Денісова

Українська омбудсмен


Нагадаємо, 16 листопада українському омбудсмену Людмилі Денисовій заборонили відвідати у в'язниці Михайла Саакашвілі. Причини відмови їй тоді не назвали.

Раніше премʼєр-міністр Грузії Іраклі Ґарібашвілі відмовив президенту України Володимиру Зеленському щодо допуску до заарештованого Міхеїла Саакашвілі  українських медиків.

З початку жовтня Саакашвілі перебуває під арештом у Грузії, в колонії Руставі.

Грузинська прокуратура звинуватила екс-президента у незаконному перетині грузинського кордону під час повернення до країни. Політик може провести у в’язниці щонайменше 6 років. Його не видаватимуть Україні.

Відразу ж після ув’язнення, Саакашвілі оголосив сухе голодування і сьогодні продовжує його дотримуватись.

Консиліум лікарів рекомендував перевести екс-президента з в’язниці до медичного закладу. Однак 29 жовтня Саакашвілі відмовився від співпраці з лікарями. На його думку, там йому може загрожувати небезпека. Політик також відмовився від аналізів і медичних процедур, які могли полегшити його голодування.

Раніше влада Грузії відмовлялася перевести Саакашвілі з в’язниці до приватної клініки, через побоювання заворушень його прихильників біля медустанови.

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі оголосив про готовність припинити голодування. Єдина умова – переведення до багатофункціональної клініки на реабілітацію.

10 листопада було заплановано судове засідання у справі Саакашвілі. Мін’юст Грузії виступає за проведення процесу над екс-президентом виключно у в’язниці, нібито заради безпеки самого політика.