Рада ухвалила закон про критичну інфраструктуру

Рада ухвалила закон про критичну інфраструктуру

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон «Про критичну інфраструктуру».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради.

Відповідний закон №5219 підтримали 268 народних депутатів.

«Закон визначає правові та організаційні засади створення та функціонування критичної інфраструктури і є складовою законодавства України у сфері національної безпеки», - йдеться у повідомленні.

Законом передбачено: створити уповноважений орган у сфері захисту критичної інфраструктури - центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері захисту критичної інфраструктури, здійснює функціональне управління національною системою захисту критичної інфраструктури, забезпечує координацію діяльності міністерств та операторів критичної інфраструктури з питань забезпечення стійкості та захисту об’єктів критичної інфраструктури.

Також планується здійснювати незалежну зовнішню оцінку діяльності уповноваженого органу шляхом проведення Рахунковою палатою щорічного зовнішнього аудиту його діяльності. Незалежна зовнішня оцінка діяльності системи захисту критичної інфраструктури здійснюється один раз на три роки Рахунковою палатою у визначеному нею порядку на підставі міжнародних стандартів оцінки.

Джерелом фінансового забезпечення робіт і заходів із забезпечення захисту критичної інфраструктури визначено кошти державного і місцевих бюджетів, власні кошти суб’єктів господарювання, кредити банків, кошти міжнародної технічної допомоги та інші джерела, не заборонені законодавством.

Крім того, законом до основних функцій Національної гвардії включено охорону об’єктів критичної інфраструктури, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів.

Закон передбачає парламентський контроль у сфері захисту критичної інфраструктури. Контроль за дотриманням законодавства при здійсненні заходів із забезпечення у сфері захисту критичної інфраструктури здійснюється Верховною Радою в порядку, визначеному Конституцією.

Закон також передбачає громадський нагляд сфері захисту критичної інфраструктури.

Право громадського нагляду реалізується громадянами України через громадські об’єднання, членами яких вони є, через депутатів місцевих рад, особисто шляхом звернення до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або до державних органів у порядку, встановленому Конституцією, Законом «Про громадські об’єднання» та іншими законами, участі у діяльності громадських рад при органах, що формують та забезпечують реалізацію державної політики у сфері забезпечення захисту критичної інфраструктури, проведення незалежного аудиту їх діяльності, право доступу до публічної частини звіту щодо забезпечення захисту об’єктів критичної інфраструктури.

Згідно із ухваленим документом, доступ до інформації у сфері захисту критичної інфраструктури для реалізації громадського нагляду здійснюється у порядку, передбаченому Законом «Про доступ до публічної інформації», та може бути обмежений виключно Законом «Про державну таємницю».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-