Спецпроєкти

Планкінг, оулінг та бетменінг. Чому люди робили дивні фото в 2010-х роках


В 2010-2011 роках світ захопив планкінг, оулінг та бетменінг. Це були інтернет-тренди, які були дуже популярними і водночас дивними. Люди фотографувалися у дивних позах і розміщували світлини на тематичних сторінках соцмережах. 

Згадуємо, як божеволіли 10 років тому.

Планкінг

Історія планкінгу розпочинається в 1984 році в Едмондсі, штат Вашингтон. Двоє друзів, Скотт Емі та Джоел Маршалл, вирішили лягти обличчям на траву біля бейсбольного поля під час матчу, щоб здивувати публіку.

 

А ось у 1994 році Том Грін, відомий своїми розіграшами, виконав трюк «Мертвий хлопець» для кабельного телеканалу. Він ліг обличчям на землю і притиснув руки до свого тіла. Тоді відео не потрапило в сюжет, оскільки його вважали надто дивним.

Потім подібний пранк зробили Гарі Кларксон та Крістіан Ленгдон у 1997 році. Вони називали це «Грою в лежання» і займалися цим в публічних місцях. Їхні розваги стали популярними в 2007 році, коли друг Деніел Хоппін створив сторінку у Facebook, на якій почав розміщувати фотографії з «Грою в лежання» і закликати інших повторювати світлини.  Термін «планкінг» був придуманий Семом Векертом, Дарсі МакКенном та Кім Беррі влітку 2008 року, оскільки поза лежачої людини нагадувала дерев’яну дошку (plank). Для розміщення фотографій планкінгу Сем також створив фан-сторінку у Facebook.

Фото – https://www.npr.org/

Фото – https://www.npr.org/

Вона спровокувала бум подібних фото. Про безумство мільйонів людей розповідали ЗМІ, а світлини з планкінгом стали настільки ж популярними, як і складання губ качечкою. Важливим критерієм планкінгу було фотографування в незвичних місцях.

Owling

Оулінг (Owling) – спосіб фотографуватися в позі сови, тобто навпочіпки, залізши на незручну поверхню.

11 липня 2011 року на Reddit був опублікований топік під назвою «Здається, що кількість світлин з планкінгом збільшилася, тож…». Користувач виклав демотиватор з зображенням жінки, яка сидить на перилах з підписом: «Оулінг, тому що планкінг був два місяці тому».

Фото – Reddit

12 липня 2011 року про тред розповіли на сайтах Salon, HuffPo Urlesque, NowPublic і BuzzFeed. Крім того, користувачі Tumblr та Reddit вже встигли зробити кілька світлин в незвичній позі.

Фото – DailyMail

Також в цей день в Urban Dictionary було занесене визначення owling:

«Відображення себе на різних предметах в положенні сидячи, тримаючись за коліна».

Тіпотінг

В 2011 році двоє викладачів коледжу Мортлейк Елісон Коут і Олівія Кемпбелл розпочали експеримент із соцмережами, який привернув увагу австралійців, а потім і інші частину світу. Вони створили оригінальну сторінку у Facebook для світлин людей у позі «чайника» (teapot – чайник з англ. мови).

«Коли ми були дітьми, всі танцювали «Я маленький чайник», але нам прийшла в голову ідея, подумавши, що якщо існує така дурня як планкінг, то може щось веселе, як тіпотінг», – розповідає Елісон Коут The Sydney Morning Herald.

В день створення сторінки вона розмістила на ній світлини, зроблені протягом дня, коли учні 12 класу позували біля нової будівлі коледжу Мортлейк. Перед сном вона спостерігала, як кількість шанувальників зросла до 100, а за 24 години їх було ще 1400.

Фото – knowyourmeme.com

Основна відмінність від планкінгу та оулінгу полягає не тільки в самій позі, а й у тому, що для тіпотінгу небезпечні місця для зйомки не є обов’язковими.

Бетменінг

Це один з різновидів планкінгу, тільки людина має висіти вниз головою, як Бетмен. Світлини з цим видом розваг не розповсюджені, оскільки бетменінг вимагає серйозної фізичної підготовки і є доволі небезпечним. Крім того, їм займаються тіндейджери та офісні представники, які знаходять не найкращі місця для фіксації ніг. Саме тому ми маємо змогу побачити відео із серії «Дивись, як я вмію».

Фото – CBS News

Хорсменінг

На відміну від усіх інших типів пришелепкуватих фото, хорсменінг має давню історію. Сам термін є відсилкою до Вершника без голови, персонажа з оповідання «Легенда про Сонну лощину», написаного в 1820 році Вашингтоном Ірвінгом. Хорсменінг – це світлина двох людей, на якій у однієї прихована голова, а у іншої – тіло. Таким чином створюється ілюзія, ніби одна людина тримає голову іншої.

Фото – http://www.horsemanning.com

 «Офіційний» сайт хорсменінгу стверджує, що перша така фотографія з’явилася в 1920 році, майже 100 років тому.

Leisure Dive

Leisure Dive або «Пірнання на розслабоні». Цей вид світлин придумав один із випускників Гарвардської школи бізнесу Браян Торн в 2011 році. Люди не просто пірнають у воду, а роблять це так, щоб виглядати максимально розслабленим.

Фото – https://knowyourmeme.com/

Найголовніше – це те, щоб фотограф зміг зловити момент. Люди на фото часто читають газету, їдять або грають на музичних інструментах.

Капітан-морганінг

Як ви вже здогадалися, ця назва пози для світлин походить від знаменитого бренду рому Captain Morgan, який назвали на честь легендарного пірата та великого любителя рому Генрі Моргана. Маркетологи придумували найрізноманітніші методи просування продукту і капітан-морганінг можна вважати найкращим. Люди з усього світу за винагороду чи просто так фоткалися у позі Генрі Моргана, який на етикетці напою тримає ногу на бочці.

Фото – https://www.prnewswire.com/

Найгучніша акція «Один мільйон поз» у рамках благодійної програми на підтримку відповідального ставлення до споживання алкоголю відбулася на стадіоні Нью Медоулендс у 2010 році. У ній прийняли участь 500 осіб, які в характерній позі капітана створили величезну фігуру Генрі Моргана.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь