«Україна за допомогою ЄС спростила класифікацію радіоактивних відходів» — експерт

Поділитися:

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами» 7 листопада 2021 року набрав чинності. Документ був опублікований ще 7 листопада 2019 року — закон набув чинності через два роки з дня опублікування.

Законом запроваджується система класифікації радіоактивних відходів, що сприятиме покращенню поводження з радіоактивними відходами в Україні. Класифікація відповідає прийнятим міжнародним стандартам безпеки та ґрунтується на довгостроковій безпеці остаточного поховання радіоактивних відходів.

Відповідно до документа, радіоактивні відходи поділяються на такі класи: дуже низькоактивні, низькоактивні, середньоактивні, високоактивні. Віднесення радіоактивних відходів до відповідного класу визначається згідно з нормами та правилами з ядерної та радіаційної безпеки.

Законом передбачено, що зберігання та захоронення радіоактивних відходів дозволяється лише у спеціально призначених для цього сховищах відповідного типу, а саме: поверхневому сховищі, приповерхневому сховищі, сховищі для поховання радіоактивних відходів на середніх глибинах, геологічному сховищі. Тип сховища для захоронення радіоактивних відходів визначається відповідно до класу радіоактивних відходів.

«Економічний ефект від запровадження удосконаленої класифікації буде суттєвим: у 10 разів буде дешевше поховати все РАВ в Україні, при цьому рівень безпеки людини та навколишнього середовища не знизиться і відповідатиме міжнародно визнаним нормам», — наголошується в записці пояснення до законопроекту.

Подробиці теми розповіла член НКРЕКП, член інспекції з ядерного регулювання Ольга Кошарна в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Коли Україна раз на три роки почала робити доповіді про виконання своїх зобов’язань у рамках Об’єднаної Конвенції, то багато країн-учасниць говорили про те, що у нас дуже складна класифікація, яка не відповідає більшості країн та рекомендаціям МАГАТЕ. Завдяки проекту, який фінансував Європейський Союз у 2011-2013 роках, були підготовлені рекомендації, що потрібно було змінити в нашому законодавстві, щоб спростити класифікацію», — пояснила експерт.

За словами члена інспекції з ядерного регулювання, нова класифікація дасть змогу зекономити на похованні радіоактивних відходів Чорнобильського походження.

«У нас величезний обсяг радіоактивних відходів — десь 3,4 млн кубометрів. 96% цих відходів — це відходи Чорнобильського походження. Через те, що у нас було тільки три види: низькоактивні, середньоактивні та високоактивні відходи, але ще ми поділяли їх короткоживучі ізотопи та довгоживучі, а оскільки Чорнобильські відходи всі практично містили довгоживучі елементи, виходить, що у нас на поховання, за нашими тими правилам, пішло б 75 млрд доларів. У той час, коли тепер є інший метод, інші види сховищ передбачені — це за економічною оцінкою 1,8 млрд», — пояснила експерт.

Раніше у Міністерстві охорони навколишнього середовища і природних ресурсів розповіли про майбутні зміни у Чорнобильській зоні.

Також зазначалось, що український парламент посилив покарання за незаконне відвідування зони ЧАЕС — тепер за це може загрожувати кримінальна відповідальність.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ