«‎Наявність вугілля на ТЕС — це обов’язок власників»‎ – експерт

Поділитися:

У Міністерстві енергетики повідомили, що за останній тиждень запаси вугілля на складах теплових електростанцій компаній знизилися на 21,1%, опустившись нижче за 400 тисяч тонн.

Зазначається, що станом на 8 листопада поточного року обсяг запасів на складах були на рівні 479,3 тисяч тонн, та вже на 15 листопада — опустилися до 378 тисяч тонн.

Як відомо, дефіцит вугілля ставить Україну у залежність від постачання електроенергії з Російської Федерації та Білорусі, збільшуючи ризики віялових відключень.

Раніше Господарський суд видав наказ Антимонопольному комітету на вимогу експертів Ліги антитрасту розглянути заяву про монопольні зловживання ДТЕК. У заяві йшлося про те, що компанії з групи ДТЕК зловживають монопольним становищем на ринку електроенергії.

Однак комітет відмовився розглядати заяву. Причиною вказав, що завищені ціни на електроенергію та загроза віялових відключень не порушують прав споживачів.

За словами співзасновниці Ліги антитрасту, державної уповноваженої АМКУ 2015-2019 рр. Агії Загребельської, таке різке підвищення цін на електроенергію зумовлене монопольним становищем на ринку. Про це вона заявила в ефірі «‎Першого Ділового».

«Якщо говорити про підвищення ціни, то з одного боку ми маємо світовий тренд, а з іншого — групу компаній ДТЕК, яка має домінуючу частку на всьому ланцюжку виробництва електроенергії. Це компанія, яка добуває близько 70% вугілля, яка потім з цього ж вугілля виробляє близько 70% електроенергії, яка транспортує близько 40% електроенергії по Україні, і щей на ринку постачання має більше 40%»,‎ — зазначила експерт.

При цьому експерт зазначила, що сьогоднішнє підвищення цін — це це лише початок, оскільки вже на наступний рік енергетичні компанії продають електроенергію за значно вищими тарифами.

«На наступний рік енергетичні компанії, той же ж ДТЕК, продають електроенергію вже по 8 тисяч гривень. Це зростання, яке ми бачимо сьогоді — це лише початок зростання. Пік на нас чекає попереду»,‎ — підкреслила вона.

Нагадаємо, у понеділок, 8 листопада, НКРЕКП погодила порядок, який дозволить залучати до виробництва електроенергії в період її гострого дефіциту через брак вугілля та для балансування енергосистем ТЕС та ТЕЦ на газі.

Також ми писали про те, що НКРЕКП розглядає питання підвищення тарифу НЕК «‎Укренерго»‎ на передачу електроенергії у 2022 році.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу