17 листопада – Міжнародний День студента: історія і традиції свята

День студента - це свято молодості, жаги до життя та великих звершень
17 листопада – Міжнародний День студента: історія і традиції свята
Студенти (Фото: pexels)
17 Листопада 2023, 08:38
читать на русском

Вища освіта в Україні має масовий характер, рівень охоплення вищою освітою населення традиційного офіційного віку навчання є високим – 82,7 %, за цим показником Україна у Глобальному інноваційному індексі 2020 р. посіла 14-те місце зі 131 країни. Відтак і студентське свято в нас – масове. В наші дні День Студента позиціюється як свято активної, подекуди радикальної, рушійної сили, яка спроможна змінювати державний лад та чинити революцію. Приклади цього ми знаємо і в новітній історії України.

Що святкують 17 листопада

Оскільки не всі юні співрозмовники Parlament.ua змогли відповісти на запитання, чому День студента відзначається саме 17 листопада, почнемо з історії.

28 жовтня 1939 року в окупованій Празі поліція і підрозділи СС розігнали мирну демонстрацію з нагоди 21-ї річниці створення Чехословацької Республіки, внаслідок чого загинув студент медичного факультету Ян Оплетал. Його похорон 15 листопада, перетворився на протест проти окупації, у якому взяли участь тисячі людей. За наказом Адольфа Гітлера чеські вищі навчальні заклади закрили нібито на три роки, хоча насправді вони відкрилися тільки після перемоги над нацизмом. Майно університетів конфісковували. 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідників студентських організацій стратили, понад 1200 арештованих відправили в Заксенгаузен.

1941 року в Лондоні Міжнародна Рада Студентів в пам'ять про події в Чехії оголосила 17 листопада Міжнародним днем студентів. Відтоді міжнародне студентство просувало ідею визнання 17 листопада міжнародним днем студентів на рівні ООН.

Цього дня в різних ВНЗ світу проводяться конференції та інші заходи, спрямовані на розвиток студентського самоврядування як основи майбутнього державотворення, про усвідомлення чого заявляють студенти.

Українське студентство теж має традиції боротьби: студентська Революція на граніті — кампанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, заздалегідь організована українською молоддю, тривала від 2 до 17 жовтня 1990 року – ще в УРСР.  Через дев’ять років президент Леонід Кучма "приєднав" своїм указом День студента до всесвітнього. Відтоді українське студентство має свій "професійний" день.

День студента у різних країнах світу

Ніхто не буде заперечувати, студентство – незвичайні люди. Адже лише студенти з різних куточків світу чудово знайдуть спільну мову, попри жодні мовні бар’єри. Особливо, коли йдеться про святкування дня солідарності, активності та єдності усіх, хто підгризає граніт науки – Міжнародного дня студентів.

Традиції святкування головного студентського свята – як серйозні, так і кумедні – дуже схожі і в Києві та Харкові, в Оксфорді й Тулузі, у Львові та Варшаві. За великим рахунком, усе спрямоване на те, щоби відзначити цей день якомога веселіше, активніше й "щоб прийдешні покоління знали, як потрібно святкувати"! Світ студентської фантазії й справді – неосяжний.

Греція: Політехнео, День студентів Греції, теж не вважається радісним. Саме 17 листопада 1973 року військова хунта придушила студентські протести в Афінах. Традиційно, 17 листопада, тисячі людей приносять вінки до могил і пам’ятників учасників подій 1973 року.

Португалія: Свято проводиться 1 травня й розпочинається опівночі. Студенти співають оди біля пам'ятника королю Португалії. Гуляння супроводжується співом різних музичних колективів у міських парках. Кожний університет має свою унікальну форму, яку молодь традиційно демонструє під час студентської ходи. Цього дня тут заведено проводити ритуал посвяти в студенти, коли першокурсники сідають на коліна з текою на голові і співають гімн університету.

Німеччина:  День студента в кожному університеті святкують по-різному. Зазвичай цього дня скасовуються всі заняття, проводять спортивні змагання. Якщо дозволяє погода, усе святкують на відкритому повітрі, влаштовують дискотеки та вечірки.

Польща:  У ніч перед врученням диплома випускники одягаються в безглуздий одяг статуї фехтувальника, що стоїть перед Вроцлавським університетом. Вбрання хоч і не від кутюр, але охочих подивитися чимало.

Студенти (Фото: pexels)

Фінляндія: Студентське свято називають Ваппу, відзначають 1 травня. Студентські гуляння у Гельсінкі відкриваються церемонією покладання на голову символу міста – статуї Хавіс Аманди (морської німфи в пер.) – студентського кашкета. Голову статуї заздалегідь милять, а честь покладання кашкета щороку переходить від одного вишу до іншого.

Шотландія:  В університеті Сент-Ендрюс кілька десятків років тому першокурсники купували своїм старшим товаришам фунт родзинок. А "скнар" купали у фонтані на території університету. Зараз же замість родзинок заведено дарувати пляшку ігристого, а тих, хто забув чи пошкодував коштів, уночі поливають піною для гоління.

Британія:  Під час іспиту студент Оксфорду попросив кухоль пива – мовляв, це славна традиція університету. Викладач задовольнив прохання – такий звичай дійсно був у позаминулому столітті – однак відплатив його ж монетою: оштрафував нахабу за те, що юнак порушив ще одну стародавню традицію: прийшов на іспит без шпаги!

США:  Найоригінальніші студентські традиції у Гарварді. Театралізоване шоу Hasty Pudding Theatricals є чи не наймасштабнішим. Hasty Pudding – страва, яка подається на зборах студради ще від 1795 року. Найяскравіший момент Дня студента в Гарварді – костюмований парад, у якому і чоловічі і жіночі ролі грають чоловіки.

Як святкують День студента в Україні

У День студента заведено веселитися і робити безглузді вчинки, властиві молодості і статусу студента. До прикладу, молодь може збиратися ввечері компаніями і влаштовувати тематичні вечірки чи ходити в клуби. Принципово, День студента різниться від іншого танцювально-музичного заходу тим, що в одному місці збирається багато студентів, і кожен знає, що він молодий і життя треба прожити щасливо. Формат святкування – на вибір: окрім офіційних заходів у ВНЗ, проводяться квартирники, вечірки в гуртожитках, в університетах і в клубах, обмежені одним ВНЗ чи міжуніверситетські.

Студенти (Фото: pexels)

З часом студенти майже кожного великого ВИШу створили власні традиції. Наприклад, у студентів Києво-Могилянської академії заведено мити пам'ятник Григорію Сковороді на Контрактовій площі: мовляв, це допомагає успішно здати сесію. У Львові студенти університету ім. Франка надягають на пам'ятник письменника перед вишем спеціальну мантію.

Читайте також

1