Міжнародний день студента та День студента в Україні відзначають одночасно, 17 листопада. Яка історія цього свята і які традиції, пов’язані з ним, розповіли у виданні Daytoday.

Трохи історії:

Відзначати Міжнародний день студентів щорічно 17 листопада вирішили на Всесвітньому конгресі студентів у 1941 році. Цьому передували трагічні події: в 1939 році під час мирного мітингу чеських студентів один із них отримав смертельні травми від поліцейських.

Загибель побратима збурила студентів на ще більші протести проти окупантів – фашистської Німеччини. Як покарання за непокору, німці закрили чеські університети на три роки.

Студентів арештовували, били, мордували в тюрмах. Їх викидали на вулицю з гуртожитків без речей, посеред пізньої осені. У пам'ять про ті трагічні події і було запроваджено Міжнародний день студентів.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В Україні свято стало офіційним у 1999 році, під час президенства Леоніда Кучми.

Студенти, скріншот: YouTube
Студенти, скріншот: YouTube

Традиції в Україні:

Українські студенти з покоління в покоління передають свої традиції, які стосуються успішного складання іспитів. Наприклад, всі свого часу кликали «шару» перед іспитом, виглядаючи у кватирку. Хорошою прикметою вважається, якщо хтось з вулиці відповість «Чекай, прийду!».

Крім того, на День студентства влаштовують посвяту абітурієнтів, які після цього вважаються вже членами студентського братства.

Листівки до Дня студента:

Знай.ua нагадує: Ціни на продукти "злетять" перед Новим Роком: скільки коштуватиме борщ, олів'є та фрукти

Як раніше повідомляв Знай.ua: Новий рік і Різдво в Україні з розмахом відсвяткують лише вакциновані: видаватимуть спеціальні браслети

Також Знай.ua писав: Дощ чи все ж таки сніг: якої погоди чекати українцям у новорічну ніч по прогнозам синоптиков