Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Ракета з українським двигуном вивела на орбіту три розвідувальні супутники Франції

Європейська ракета-носій (РН) легкого класу Vega, оснащена українським двигуном, 16 листопада вивела на орбіту Землі одразу три розвідувальні супутники CERES на замовлення Міністерства оборони Франції
Європейська ракета-носій (РН) легкого класу Vega, оснащена українським двигуном, 16 листопада вивела на орбіту Землі одразу три розвідувальні супутники CERES на замовлення Міністерства оборони ФранціїКонструкторське бюро «Південне»

Європейська ракета—носій (РН) легкого класу Vega, оснащена українським двигуном, 16 листопада вивела на орбіту Землі одразу три розвідувальні супутники CERES на замовлення Міністерства оборони Франції.

Про це повідомили у конструкторському бюро «Південне».

Там зазначили, що саме «Південне» розробляло блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовують у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega. Його серійним виробництвом займається державний «Південний машинобудівний завод».

Запуск 16 листопада став вже третім для РН Vega цього року. Усього з 2012 року Vega стартувала 20 разів. За цей час було виведено на орбіту 111 космічних апаратів.

«Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Зараз тривають роботи з покращення характеристик двигуна для розширення діапазону корисних навантажень», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, що у 2021 році також відбулося два успішні пуски американської РН «Антарес», основну конструкцію першого ступеня якої також розробили українські конструктори з «Південного» та виготовив «Південмаш». Починаючи з 2013 року ракета доставила на МКС 16 транспортних кораблів Cygnus з вантажем NASA.