Депутати пропонують карати штрафом до 5100 грн за продаж ліків дітям до 14 років

08:35, 17 ноября 2021
Для притягнення до відповідальності осіб за продаж малолітнім ліків, депутати пропонують внести зміни до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Депутати пропонують карати штрафом до 5100 грн за продаж ліків дітям до 14 років
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За відпуск в аптеках лікарських засобів особам, які не досягли 14 років, каратимуть штрафом від 3400 до 5100 грн. Про це йдеться у законопроекті № 5123-1 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам», який депутати готуються схвалити у другому читанні.

Як вбачається з пояснювальної записки, законопроект розроблений з метою  встановлення адміністративної відповідальності за продаж і доставку лікарських засобів малолітнім особам.

Для досягнення цієї мети проектом вносяться зміни до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Отже, відпуск лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках -  тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 1700 грн). За повторне вчинення порушення протягом року – штраф до 3400 грн.

Відпуск лікарських засобів в аптечних закладах особі, яка не досягла 14-річного віку (у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом (електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами), тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 5100 грн). За повторне вчинення правопорушення - штраф до 6800 грн.

У Головному юридичному управлінні (ГЮУ) звернули увагу, що за такої редакції поза межами правового регулювання залишаються дії особи, яка  реалізує (відпускає) лікарські засоби особі, яка не досягла 14-річного віку (малолітній особі), поза межами аптечних закладів.

Що стосується відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів в аптечних закладах з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом (електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами) особі, яка не досягла 14-річного віку (малолітній особі), експерти вказали, що з огляду на окреслені ознаки об’єктивної сторони такого правопорушення вбачається неможливим зафіксувати обставини, які вказуватимуть на їх наявність, у зв’язку з відсутністю в КУпАП інституту адміністративного розслідування.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати пропонують передбачити обов’язкове страхування при вакцинації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки