На базарах акацієвий і липовий мед продають по 400 гривень за літр. Ціни пасічники підвищили і для гуртовиків. Але експерти попереджають, що навіть за таку ціну підсунути неуважному покупцю можуть все, що завгодно. Як не стати жертвою медового обману, розповіли у ТСН.

Пасічник, із яким спілкувалися журналісти, розповів, що за сезон скачав приблизно 5 тон меду, більшу частину якого здав компаніям по ціні 100 гривень за кілограм. Минулого року ціна закупівлі становила 60 гривень за кілограм.

Імбир, лимон і мед, фото з pxhere
Імбир, лимон і мед, фото з pxhere

Майже 90% українського меду іде на експорт, тож закупівельні ціни значно підвищилися. Торік закордон продали 80 тисяч тон меду. Минулі п’ять років ціни у пасічників трималися на рівні 45-47 гривень за кілограм, цього ж року зросли до 60-ти гривень. Дехто чекає, коли вартість зросте ще більше, і притримує мед.

На базарі найдешевший мед – з різнотрав’я, коштує 150 гривень за літр. Найдорожчий мед – з липи та акації, по 400 гривень за літр.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Деякі продавці видають розтоплений ріпаковий мед, або ж незрілий мед. Останні легко впізнати, бо він стікає з ложки тонкою цівочкою.

Якщо мед виглядає розслоєним, це ознака неправильного зберігання. Тримати цей продукт треба в сухому, затемненому місці.

За словами фахівців, світлі меди гарно впливають на органи дихання, а темні – на кровотворення через багатий вміст заліза.

Знай.ua нагадує: Ціни на продукти "злетять" перед Новим Роком: скільки коштуватиме борщ, олів'є та фрукти

Як раніше повідомляв Знай.ua: Новий рік і Різдво в Україні з розмахом відсвяткують лише вакциновані: видаватимуть спеціальні браслети

Також Знай.ua писав: Дощ чи все ж таки сніг: якої погоди чекати українцям у новорічну ніч по прогнозам синоптиков