США звинуватили Росію у проведенні «небезпечних та безвідповідальних» випробувань протисупутникової зброї, яка створила загрозу для МКС
12:02 17.11.2021
308

Випробування російської протисупутникової зброї 15 листопада створили загрозу Міжнародній космічній станції (МКС). Про це заявив голова пресслужби Держдепартаменту Нед Прайс.

За даними американської влади, РФ провела випробування протисупутникової ракети прямого зльоту, знищивши один із власних супутників. Через це утворилося понад півтори тисячі відстежуваних фрагментів космічного сміття та сотні тисяч шматків дрібніших об'єктів.

США вважають, що сміття десятиліттями загрожуватиме супутникам та іншим космічним об'єктам та загрожуватиме інтересам усіх країн. Більше того, воно створить загрозу для космонавтів та астронавтів на МКС.

Американська влада назвала поведінку Росії «небезпечною і безвідповідальною». Разом із союзниками та партнерами вони підготують відповідь на російські випробування та розроблять «правила відповідальної поведінки» у космосі.

У "Роскосмосі" заявили, що зараз екіпаж МКС штатно проводить роботи, виконуючи програму польоту. «Орбітальні параметри станції знаходяться у так званій зеленій зоні. Інші питання не входять до компетенції держкорпорації «Роскосмос», — зазначили в організації.

Автор: Анна Бурлака
Читайте також