Втричі більше розтинів: львівський патологоанатом розповів про реалії роботи під час пандемії

Розтини у  патологоанатомічному центрі Львова – скільки привозять трупів під час COVID-19

У Львівському міському патологоанатомічному центрі втричі збільшилась кількість розтинів, порівняно з часами до появи та розповсюдження COVID-19.

Про це повідомив керівник Львівського міського патологоанатомічного центру Євген Панасюк, передає "Діло". 

Читайте також:

Читайте також: Львівським патологоанатомам доплачуватимуть за роботу з тілами COVID-хворих: названа сума

Про роботу центру в умовах пандемії

Євген Панасюк

За словами Євгена Панасюка, раніше на місяць центр проводив 150 розтинів, зараз — 460-470.

"Попри розтини, є купа іншої роботи: дослідження біопсійного операційного матеріалу, встановлення діагнозів по різних захворюваннях. Лікарі мають встигати все. Навантаження колосальне, воно вище допустимих фізичних норм" - каже Панасюк.

Він також додав, що ще у 2009 році, працівники Львівського міського патологоанатомічного центру вже мали справу з вірусними пневмоніями.

"Коли побачили цю картину, то зрозуміли, що от він (вірус — ред.) добрався вже і до нас. Вірусна пневмонія зовнішньо, якщо оцінювати легені, у принципі виглядає однаково. Є типові характерні зміни, які конкретно притаманні вірусним пневмоніям, не бактеріальним. І коли їх бачиш, починаєш розуміти, з чим маєш справу" - описує свою роботу Панасюк. 

Як виглядають легені, уражені вірусом 

За словами керівника Львівського міського патологоанатомічного центру, легені уражені вірусом стають щільними і менш еластичними. і така легеня називається "велика червона волога легеня".

"Насправді легеня має бути в нормі як губка. Така, якою ми всі в ванні миємось. Ми її стискаємо, вона легенько стиснулася — легенько розпрямилась. Чому, тому що вона складається з дрібненьких воронок — альвеол. Вони всі наповнені повітрям. Стиснули — повітря вийшло. Вони мають еластичність — розрівнюються, розправляються і знову наповнюються повітрям. А при вірусі вражається стінка цих альвеол, судини, які із них приносять і забирають кров. І ця стінка стає щільною і ригідною, втрачає свою пористість — здатність уловлювати кисень із повітря. І цей кисень не потрапляє в кров. Це називається респіраторний дистрес-синдром" - пояснює Євген Панасюк.

Також, за його словам, вірус дуже вражає судини, як легеневі, так й інших органів. Тому пацієнти помирають часто або від тромбоемболій, тобто, коли від надмірного згортання утворюється тромб, який блокує легеневі артерії і її гілочки, або, навпаки, помирають від кровотечі. 

Більше новин про розповсюдження COVID-19