$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+5° Київ +1° Варшава +14° Вашингтон

Розстріл Майдану: ДБР завершило розслідування щодо Януковича і його соратників

UA.NEWS 17 Листопада 2021 14:50
Розстріл Майдану: ДБР завершило розслідування щодо Януковича і його соратників

ДБР офіційно завершило досудове розслідування відносно президента-втікача Віктора Януковича і його оточення у справі про розстріл Майдану в лютому 2014 року.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Уточнюється, що оскільки підозрювані з 2014 переховуються за межами України, досудове розслідування пройшло за заочною процедурою. Стороні захисту вже надали доступ матеріалам. Після ознайомлення обвинувальний акт направлять до суду.

За даними правоохоронців, Янукович, екс-глава СБУ Олександр Якименко, екс-міністр внутрішніх справ Олександр Захарченко, колишній керівник ГУ МВС України в Києві Валерій Мазан і його заступники, колишній командувач Внутрішніми військами МВС Станіслав Шуляк, екс-міністр оборони Павло Лебедєв і командир Київського полку міліції особливого призначення «Беркут» з перевищенням влади організували силове придушення протестних акцій.

Усім їм інкримінують застосування працівниками правоохоронних органів та військовослужбовцями фізичного насильства, спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів.

Також повідомляється, що члени злочинної групи Януковича в першій половині дня 18 лютого 2014 року організували силовий розгін маршу на Верховну раду, у другій половині дня - штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого - розстріл мітингувальників «чорною ротою Беркута» і озброєння «тітушок».

«Такі дії колишнього президента і екс-керівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до смерті 67 цивільних осіб.всього постраждали 887 цивільних осіб і 132 правоохоронця. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень», - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що в рамках кримінальної справи розслідували 1019 епізодів злочинних дій. Матеріали виробництва налічують понад 1500 томів. Прокурори та слідчі провели понад 4500 допитів, понад 1000 слідчих експериментів, а також понад 3500 судово-медичних, балістичних, комплексних, цитологічних, хімічних експертиз.

Раніше ми писали, що колишній заступник начальника Управління державної охорони, начальник служби безпеки президента України підозрюється в дезертирстві за ч.2 ст. 408 КК України, повідомив офіс генпрокурора. Екс-глава Служби безпеки Януковича втік до РФ ще з екс-президентом і досі не повернувся.