Ухвалено закон про діяльність БЕБ

Поділитися:

Ухвалено у другому читанні закон про реалізацію окремих положень діяльності Бюро економічної безпеки (БЕБ). Верховна Рада підтримала законопроект №3959-1, який вносить зміни в адміністративне, кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство, 239 голосами.

Нове відомство, яке запрацює 25 листопада, завдяки ухваленому документу зможе належно виконувати свої повноваження, здійснюючи досудові розслідування кримінальних правопорушень. Стосовно Адміністративного кодексу визначено відповідальність працівників Бюро економічної безпеки за адмінправопорушення за дисциплінарними статутами. Окрім того, вносяться зміни до інших складів злочинів через появу БЕБ, зокрема, забезпечення незалежності і особливого порядку розслідування правопорушень, скоєних щодо працівників цього відомства.

Щодо Кримінального процесуального кодексу, то визначена основна та додаткова підслідність Бюро економбезпеки; унеможливлена підслідність податкової міліції; закріплено повноваження щодо БЕБ слідчих дій, належного досудового розслідування кримінального правопорушення щодо підслідності.

Законом передбачена:

  • адміністративна відповідальність за протиправне використання найменування й ознак належності до Бюро економбезпеки;
  • підвищення розміру штрафів через ухилення від сплати податків, зборів, платежів до 85-119 тисяч гривень;
  • відповідальність у зв’язку з невиконанням рішення слідчого судді.

Примітно, що перед ухваленням законопроекту у другому читанні деякі норми були прибрані. Йдеться про запровадження кримінальної відповідальності за шахрайство з податком на додану вартість як окремого виду правопорушення, підслідність його належить БЕБ. За це пропонували карати максимально на 5-12 років.

Нагадаємо, що БЕБ розпочав найбільш масштабний конкурс на працівників в історії України. Директор БЕБ Вадим Мельник підписав наказ про конкурс на посади гласних штатних працівників, що мають спеціальні звання.

Раніше ми повідомляли, що Вадим Мельник, який виграв конкурс та став очільником Бюро економічної безпеки, розповів, з чого почнуть працювати співробітники та які плани у відомства на перші місяці роботи. Зокрема, питання перевірок не стоять не першому місці, тож вони стартують трохи пізніше.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу